Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Saudiarabien hindrar israelisk delegation att närvara vid FN-ceremoni för cirkassisk by

Israeliska cirkasser är muslimer med rötter i Kaukasus. På bilden ses cirkassisk-israeliska barn dansa en av sina nationaldanser i folkdräkter. (Foto: Itamar Grinberg, 22 juli 2012, flickr).
Den israeliska delegationen hade sett fram emot att närvara vid FN-ceremonin i Saudiarabien, för att hedra den israelisk-cirkassiska byn valts ut till en av världens bästa turistdestinationer. Men delegationen fick inga visum från Saudiarabien och kunde inte delta.

2022 fick Israel för första gången internationellt erkännande av FN:s världsturistorganisation (UNWTO) för att ha en ”turistlandsby”.

Den cirkassiska landsorten Kfar Kama som ligger i Galiléen var bland 32 ställen som FN utsåg till årets bästa landsorts- turistdestination. Vinnarna blev valdes ut för sina kulturella och naturliga tillgångar samt deras engagemang för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Var bor israeliska irkassier?

Cirka 3 000 cirkasser bor i Kfar Kama, som etablerades under andra hälften av 1800-talet. Byn är en av två kvarvarande cirkassiska byar i Israel – den andra är Rehaniya, med cirka 1 000 invånare. 

Flera israeler hade bjudits in till FN-ceremonin där Kfar Kama och de andra byarna skulle firas. Men den israeliska delegationen fick inte visum från värdlandet Saudiarabien. Enligt Bloomberg kan det vara ett tecken på att Israels förhoppningar om en närmare relation med Saudiarabien inte är ömsesidiga.

FN:s världsturismorganisation hade bjudit in både invånare från Kfar Kama och israeliska tjänstemän att delta i ceremonin och de andra deltagarna till den saudiarabiska byn AlUla. Men trots FN:s vädjan om likabehandling av medlemsländerna och Saudiarabiens miljardsatsning på att bli en stor aktör inom turistnäringen, fick de israeliska tjänstemännen inte visum.

Kommer Abrahamavtalen utvidgas?

Sedan de historiska Abrahamavtalen mellan Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko 2020 har Saudiarabien tagit några steg i rätt riktning.  De har öppnat sitt luftrum för israeliska flygningar och givit israeler visum för religiösa/affärsändamål.  

När den israeliska delegationen inte hade fått sina visum i början av mars skrev Israels utrikesdepartement till FN:s världsturismorganisation och insisterade på att delegationen skulle få deras visum. FN bad Saudiarabiens turistministerium att utfärda visum, men inget hände.

Varför utestängs Israels delegation?

Varken Saudiarabiens turistdepartement eller FN:s världsturismorganisation har inte svarat på frågor från media om detta, skriver Bloomberg.

Israels turistdepartement skrev till FN: – Israel uppmanar FN:s världsturismorganisation och FN-organisationer att upprätthålla FN:s principer, inklusive likabehandling för att säkerställa att länder kan delta i organisationens möten. I det här fallet uppfyllde inte FN:s världsturismorganisation sina egna regler, vilket är mycket beklagligt.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem