Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

– Vi är på väg mot ett mycket, mycket värre kärnavtal med Iran

Raketer skjuts upp i samband med en stor iransk militärövning i januari 2021. Den stora rädslan i Israel är att Iran en dag kan komma att placera en kärnvapenstridsspets på en av dessa raketer. Det kommer att hota hela Israels existens. (Foto: IRGC)
President Joe Biden är på väg att ingå ett avtal med Iran som är "mycket, mycket värre" än det avtal Obama ingick, varnar Gabriel Noronha.
-Vi är på väg mot ett mycket, mycket värre kärnkraftsavtal med Iran

Gabriel Noronha var Special Adviser on Iran vid USA:s utrikesdepartement från 2019 till 2020. Han har tidigare arbetat i den amerikanska senaten, bland annat i försvarskommittéerna under ledning av John McCain och Jim Inhofe.

I januari rapporterade Wall Street Journal att några medlemmar av det amerikanska teamet hade dragit sig ur Iran-förhandlingarna, eftersom de ville ha en hårdare inställning till ayatollahregimen. Enligt Noronha är det karriärdiplomater och personer anställda av Biden, inte personer som var nära kopplade till Trump-administrationen. “Flera karriäranställda ser kapitulation [till Iran] i en sådan grad, som ett brott mot USA:s nationella säkerhet, att de har kontaktat mig med en begäran om att jag ska lämna detaljerna om eftergifterna”, skrev Noronha.

Ett kärnkraftsavtal kan ingås i Wien om några dagar, eller inom en snar framtid. ”Iran fick mycket mer än de kunde förvänta sig. Mycket mer”, sa Rysslands ambassadör Mikhail Ulyanov. Han berömmer Ryssland, Kina och Iran för att de har arbetat tillsammans för att få dussintals segrar över USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland i förhandlingspositionerna.

Enligt Noronhas källor kommer det nya kärnkraftsavtalet att innebära: 

·         Tidsfristerna för utgången av restriktioner i 2015 års avtal ändras inte. Alla meningsfulla restriktioner kommer att försvinna inom nio år.

·         USA tar bort sanktionerna mot några av “regimens värsta terrorister och torterare”. Bland dem finns Mohsen Rezaei och Ali Akbar Velayati (inblandade i terrorbombningen av det judiska gemenskapscentret i Buenos Aries 1994 med 85 dödade), Hossein Dehghan (ledde IRGC-styrkorna i Libanon och Syrien när Hizbollah dödade över trehundra västerländska soldater på 1980-talet ) och Ebrahim Raisi (deltog i massavrättningar 1988). Sanktioner kommer också att hävas mot Khamenei, som i november 2019 gav order om dödandet av 1 500 iranier som deltog i demonstrationer.

·         USA tar bort ekonomiska sanktioner mot iranska enheter som är involverade i regimens brutala förtryck. Noronha ger i sin artikel ett antal konkreta exempel.

·         USA tar bort sanktionerna mot iranska oljebolag, banker och fonder som finansierar terrorism.

·         Iran kommer att ha färre restriktioner än i JCPOA-avtalet från 2015, och restriktionerna i kärnkraftsprogrammet kommer att löpa ut sex år tidigare än i de gamla villkoren.

·         USA tar bort sanktionerna mot Islamiska revolutionsgardet (IRGC).

Enligt Noronhas källor kommer USA inte att göra någon betydande inverkan i utbyte mot dessa eftergifter. Iran förbinder sig inte att stoppa anrikning av uran, det förbinder sig inte att stoppa terrorism eller att underlåta att ta amerikanska gisslan. Iran kommer inte heller att lägga några restriktioner på sin utveckling av ballistiska missiler.

Men Iran kommer att få mycket pengar. Enligt Noronhas beräkningar kommer de att få 800 miljarder norska kronor frigjorda i valutareserver, och sedan upp till 500 miljarder norska kronor varje år från högre olje- och petrokemiexport.

Utkastet till kärnkraftsavtal är också tänkt att ge iranierna motsvarande 62 miljarder kronor i betalning för frigivningen av fyra amerikanska gisslan. “Bidens utbetalning kommer bara att göra Irans gisslanindustri mycket kraftfullare”, skrev Noronha. 62 miljarder svenska kronor motsvarar en tredjedel av Irans årliga terrorism- och säkerhetsbudget, enligt Noronha.

– Avtalet som förhandlas fram i Wien är farligt för USA:s nationella säkerhet, stabiliteten i Mellanöstern och för det iranska folket som lider mest under den brutala regimen, avslutar Noronha. “Bidenadministrationen återvänder inte till JCPOA. De har förhandlat fram ett helt annat avtal. Och jag kan försäkra er att det är mycket, mycket värre än originalet.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem