Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Dag 13 Nyhetsuppdatering

Anhöriga till de 200 i gisslan vädjar om hjälp att få dem frisläppta, innan förnödenheter släpps in till Gazaremsan, där terroristerna kan ta maten och medicinerna.

20:42

USA inlägger veto mot resolution – Israel har rätt till självförsvar

USA:s ambassadör till FN:s säkerhetsråd Linda Thomas-Greenfield lägger in USA:s veto mot ett resolutionsförslag som inte betonar Israels rätt att försvara sig. ”Som alla andra nationer i världen, har även Israel en självklar rätt att försvara sig mot attacker, så som det står i FN-stadgarna i artikel 51”, sa hon och lade till: ”Efter tidigare terrorattacker från grupper som al-Qaeda och ISIS, har detta (säkerhets-)råd bekräftat denna rätt. Texten i (denna resolution) borde ha gjort det samma”.

18:52

USA skickar tillbaka två Iron Dome-system till Israel

Två skyddssystem för raketangrepp, som USA har köpt av Israel, skickas nu tillbaka som stöd för Israels försvar mot Hamas och Hizbollahs raketbeskjutning.

18:32

Dödstalet i sjukhusexplosionen kraftigt överdrivet

Europeisk underrättelseverksamhet rapporterar att de 471 döda som Hamas uppgivit är felaktigt. Det korrekta antalet är mellan 10 – 50 döda.

18:16

Hizbollah besköt Israel med 20 raketer

Sex raketuppskjutningsramper i Libanon, varifrån Hizbollah besköt norra Israel, identifierades av IDF under torsdagen. Senare kom ytterligare raketer från Libanon som Hamas tog på sig äran av. Dessa raketer sköts från 20 ramper.

16:11

En israelisk polis och 7 palestinier dödade på Västbanken

Dessutom skadades ytterligare 7 polismän vid Nur Shams nära Tulkarem i ett slag mellan palestinska beväpnade män

15:38

Brittiske Rishi Sunak: Israels motoffensiv i linje med internationell lag

När den brittiske premiärministern Rishi Sunak mötte Israels president Benjamin Netanyahu på torsdagen, gav Sunak Storbritanniens “absoluta stöd absolut till Israel att försvara sig i linje med internationell lag, att gå efter Hamas, att ta tillbaka gisslan, för att avskräcka ytterligare intrång och att stärka er säkerhet på lång sikt.”

11:39

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på besök: Hamas är en ond terrororganisation.

Israels president Isaac Herzog fördömde BBC i sitt möte med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och tar upp frågan om objektiv eller icke-objektiv rapportering om sjukhusexplosionen.

“Vi vet hur BBC karaktäriserar Hamas (vilket) är en förvrängning av fakta.Vi har att göra med en av de värsta terrororganisationerna i världen, och jag vet att i moderna demokratier som din och vår kan man inte ingripa, men eftersom BBC har en speciell koppling (till) Storbritannien … över världen måste det till ett ramaskri, så att det blir en korrigering, och Hamas definieras som en terrororganisation. ”

 “Vad mer behöver de se, för att förstå att detta är en fruktansvärd terrororganisation?” frågar Herzog. BBC vägrar att kalla Hamas “terrorister”.

 Sunak svarade att “vi borde kalla det vad det är – ett terrordåd utfört av en ond terroristorganisation Hamas.” 

Vad gäller Israels försvarsangrepp mot Hamas för att återställa säkerheten i landet, sa Sunak att “Du har inte bara rätt att göra det, du har en plikt att göra det”.

11:25

Ben-Gurion-flygplatsen öppen som vanligt

Flygplatsen utanför Tel Aviv har tagit emot 205 000 israeler sedan 7 oktober. 186 inkommande internationella flighter och räddningsflighter väntas.

11:18

Lapid till journalister: ge inte lögnerna en plattform

Tidigare premiärministern Yair Lapid talade i till utländska journalister om hur media rapporterade om explosionen på Al-Ahli-sjukhuset på tisdagen. Både amerikansk och israelisk underrättelsetjänst fastställt att skadan orsakats av en felaktig raket som avfyrats inifrån Gaza av palestinska Islamiska jihad. 

“När du vet att det finns en sida som ljuger och en sida som gör allt för att kontrollera fakta, är det minsta som kan krävas att du inte ger en obegränsad plattform åt lögner”, sa Lapid.

“Var misstänksam, var försiktig, ge oss en rättvis chans och rimlig tid att kontrollera fakta.”

07:59

Terrorpolitiker dödad i Gaza

Hamas-medier i Gaza rapporterar att Jamila al-Shanti, änkan efter Hamas medgrundare Abdel Aziz al-Rantisi och den första kvinnan som valdes in i terrorgruppens politiska byrå, dödats i ett israeliskt luftangrepp.

07:30

Ledaren för Gazas Folkliga Motståndskommitté dödad

Under natten har militärledaren för terrorgruppen Gazas Popular Resistance Committee, Rafat Abu Hilal, dödats i ett flyganfall mot södra Gazaremsans Rafah, efter att de fått uppgifter om var han befann sig.

Även fler än tio jihadister i de så kallade Nukhba kommandostyrkorna, som ledde massakrerna den 7 oktober dödades i tillslaget.

00:59

Familjer till Hamas gisslan i protest

Några familjemedlemmar till israeler som hålls fångna av Hamas på Gazaremsan protesterade vid en presskonferens mot att premiärminister Netanyahu skulle tillåta humanitärt bistånd till territoriet via Egypten utan några eftergifter för deras nära och kära.

“Vi påminner er om att barn, spädbarn, kvinnor, soldater, män och äldre – av vilka några har allvarliga hälsoproblem, är sårade och skjutna – hålls under jorden som djur utan mänskliga förhållanden, och Israels regering behandlar mördare med (sötsaker) och medicin”, sa gruppen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem