Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

En arabisk kvinnas berättelse från Gaza

Gaza City. (Foto commons.wikimedia.org)

24-åriga Manar al-Sharif i Gaza stod upp för kvinnors rättigheter, pressfrihet och fred i Gaza, Nu kan hon berätta historien.

Sharif är uppvuxen i Syrien. Hennes familj flyttade till Egypten 2013 mitt under det syriska inbördeskriget. Efter gymnasiet var hennes dröm att gå på college, men hennes familj var väldigt religiös och ville inte att hon skulle kunna träffa män eller förlora sin koppling till islam.

Förfärad över Hamaspropaganda

Hennes föräldrar skickade henne 2017 till Islamic University of Gaza, där de visste att det muslimska samhället skulle hålla koll på henne. Hon skulle studera journalistik, men hon hoppade av, förfärad över vad hon kallar “Hamas-propagandan”, i skolan. Hon säger att universitetet var fullt av islamism och att de använde skolan för att rekrytera medlemmar och förklarade hur terroristgruppen fungerar och varför. “Det var inte professionellt och det var inte journalistik,” säger Sharif.

Skrev om grymheterna i Gaza

Hon började istället skriva artiklar för amerikanska, australiensiska och judiska publikationer under fingerat namn, av rädsla för Hamas. “Jag skrev om grymheterna inne i Gaza och vad som händer med barnen och kvinnorna”, berättar Sharif.

Unga Gazabor som vill förändra

Hon fick kontakt med en grupp unga Gazabor som arbetar för att förändra samhället, känd som Gaza Youth Committee. De ville skapa ett bättre liv för folket i Gaza och arbeta för fred mellan Israel och Gaza. Ibland anordnade de Zoom-chattar ”Skype with Your Enemy”.

Militärdomstol i Gaza

Hon fick kontakt med en grupp unga Gazabor som arbetar för att förändra samhället, känd som Gaza Youth Committee. De ville skapa ett bättre liv för folket i Gaza och arbeta för fred mellan Israel och Gaza. Ibland anordnade de Zoom-chattar ”Skype with Your Enemy”.

Fängslad två gånger

Sharif tillbringade tre månader i ett kvinnofängelse, varav två veckor med hungerstrejk i isolering. Där fanns inga fönster eller lampor, ingen dusch och ingen tillgång till läkemedel. Ingen svarar om du ber om hjälp. Sharif hade fängslats en gång tidigare, när hon var värd för en avskedslunch för en vän i hennes hem där både män och kvinnor träffades. Någon såg det och ringde Gazas polis. “Vi försökte förklara, men de ville inte lyssna, så de slog mig bara.”

Arbetade för normalisering

“Om en tjej gör något fel i det samhället – om hon har relationer med en man eller något – kommer de att arrestera och fängsla henne”, säger Manar al-Sharif. ”Och självklart fanns det kvinnor som stal eller dödade. Men alla visste att jag satt i fängelse för att jag försökte arbeta för normalisering. Och de ville veta om det var Israel som betalade för mig.”

“Jag är inte från Gaza, och för dem var det jag gjorde i Gaza verkligen farligt”, fortsatte hon. “De trodde inte på mig att jag försökte hjälpa dem. De förstod inte.”Hon fick inte tala med en advokat eller sin familj Så småningom, stämplades hon som “farlig person” och förflyttades till Egypten, där hennes familj bodde då.

Hamas torterar allmänheten

“Det är inte ett öppet samhälle. De är väldigt strikta och alla som gör något fel hamnar i fängelse”, förklarade Sharif. En tidigare hög militärtjänsteman som har arbetat i området för Gazas underrättelsetjänst säger att det är så det går till. “Hamas låter inte folk kritisera dem eller berätta om hur de torterar allmänheten, organisationens finansiella korruption eller något annat som ifrågasätter deras legitimitet”, sa han. “Om du säger något emot Hamas, kommer de att skada dig och din familj.”

Flyttar till Kanada

Sharif och hennes familj har nu lämnat Egypten. Hon har byggt upp ett nytt nätverk, med många israeliska vänner som besöker henne i hennes nya hem eller chatta med henne online. Hon undervisar också i arabiska via Zoom för att försörja sig, tills hon flyttar till Kanada, där hon har blivit antagen till universitetet.

A.Y. Katsof är en av hennes elever och största fans. “Hon bestämde sig för att berätta den sanna historien, oavsett vad som händer” säger han. “Jag känner en plikt som israel att stå upp för henne och hjälpa henne. Jag vet att det finns andra människor som tycker som hon, men de är för rädda. Sharif är modig och stark och hon vill studera statsvetenskap.”

“Kommer att tala inför FN”

“Jag kan se henne tala inför FN en dag,” sa Katsof. “Vi behöver starka röster som hon – starka kvinnor som inte är rädda för att stå upp och berätta sanningen.”

Måste skydda Gazaborna

Hon säger att hon har en dröm om att få till stånd en lösning för folket i Gaza. Hon tror att majoriteten av Gazaborna vill ha fred med Israel och nya möjligheter. “Vi måste skydda människor där,” sa hon. “Det är så svårt att se människor leva på det sättet… Kanske när jag åker till Kanada har jag bättre möjlighet att skydda dem.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem