Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Förhandlingarna om ett gisslanavtal och ett eldupphör fastlåst

En man tittar på bilder på försvunna gisslan uppsatta i Jerusalem den 22 november 2023. (Foto: Flash90)
Egypten säger att förhandlingarna är i en återvändsgränd på grund av terrorgruppens krav på bland annat en permanent vapenvila.

En Hamas-delegation lämnade på torsdagen Kairo, där förhandlare från Hamas, Qatar och Egypten – men inte Israel – under fyra dagar har försökt nå en uppgörelse i tid till Ramadan. Även om Israel fullskaligt angreps under de viktigaste helgdagarna Yom Kippur 1973 (Egypten och Syrien) och Simchat Torah (Gaza) 2023, anses det nu vara viktigt att det är eldupphör vid den muslimska högtiden.

Avtalet som presenterades för Hamas skulle befria åtminstone några av de gisslan som terrorgruppen fortfarande håller efter massakern den 7 oktober i ett första skede. Ungefär tio gånger så många palestinska fångar i Israel, inklusive dömda terrorister som avtjänar livstidsstraff, skulle också släppas.

Israel deltog inte i förhandlingarna i Kairo eftersom Hamas vägrat att tillhandahålla en lista över gisslan som fortfarande är i livet och en lista över de palestinska fångar som Hamas kräver utlämnade. Israel kan acceptera en tillfällig vapenvila.

Israels krav

  • Alla i gisslan och dödade israelers kroppar ska släppas. 
  • Hamas ska inte ha någon militär kapacitet kvar, för att hindra nya terrorattacker.

Hamas krav

  • Israel ska först avsluta sin offensiv.
  • Israel ska lämna Gazaremsan helt.
  • Israel ska ge fri passage för hjälpsändningar.
  • Israel ska tillåta återvändande av Gazabor till hem de lämnat.
  • Permanent vapenstillestånd.

Det var Hamas som bröt det tidigare vapenstilleståndet den 7 oktober, då de storskaligt angrep Israel, med 3 000 terrorister och civila, som massakrerade 1 200 människor, tog 245 människor som gisslan och utsatte många för groteska massvåldtäkter.

Hamas Gazaledare Yahya Sinwar har återupptagit kontakten med andra Hamas-ledare efter dagar av tystnad.  Sinwar har en hårdnande hållning enligtegyptiska tjänstemän. Sinwar tror att Hamas “har övertaget i förhandlingarna” med tanke på interna splittringar i Israel och “ökande amerikansk press på Israel att göra mer för att lindra lidandet för Gazaborna.”

Israel har eliminerat 13 000 terrorister på Gazaremsan, sedan terrororganisationernas angrepp den 7 oktober.

“extremister kan försöka använda Ramadan”

En hög tjänsteman inom USA:s administration säger att “Vi inser att extremister kan försöka använda Ramadan för att utlösa något som skulle vara djupt olyckligt under den heliga månaden, och vi vill se till att vi har en fredlig period så att människor kan be”.

“[Ismail] Haniyeh, ledare för Hamas, har uppmanat till våld under Ramadan. Vi inser att detta är något som de mycket väl kan försöka göra. Det är alltid en känslig period… Vi inser fullt ut vad [Hamas] avsikter kan vara.”

“Det kunde varit minst sex veckors vapenvila idag”

“Det kunde varit minst sex veckors vapenvila idag om Hamas går med på att frige en definierad kategori av utsatta gisslan, inklusive kvinnor, äldre, sjuka och sårade.”

USA;s president Joe Biden sa på tisdagen att “Gisslanaffären är i Hamas händer just nu… Det har kommit ett rationellt erbjudande. Israelerna har gått med på det… Vi vet om ett par dagar om det kommer att hända”, sa Biden till reportrar innan han gick ombord på Air Force One i Maryland.

“Gisslanaffären är i Hamas händer”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem