Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hamas “spekulerar i att orsaka civila dödsfall bland palestinier”

Cecilie Hellestveit. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Forskaren Cecilie Hellestveit säger att varje Hamasraket är ett brott mot internationell rätt.

Av Conrad Myrland

16 maj 2021

Cecilie Hellestveit. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Var fjärde dödad på Gazaremsan är ett barn. Finns det inte lagar mot sånt? Frågar norska Aftenposten i en rubrik den 16:e maj 2021.

Aftenposten nämner inte att mer än hälften av befolkningen på Gazaremsan är barn, och att dessa dödstal i sig vittnar om att Israel inte har bombat befolkningen slumpmässigt, som Hamas. (Som jämförelse, när amerikanerna och britterna gick in i Irak 2013, var antalet barn som dödades under 15 år högre representerat bland dödsoffren än deras andel av befolkningen.) Aftenposten nämner inte heller att flera av barnen som har dött i den pågående konflikten har dödats av Hamas raketer som har träffat Gazaremsan.

Men Aftenposten låter författaren och forskaren Cecilie Hellestveit vid Norges Folkrettsinstituttet ge viktig information i fallet. Aftenposten presenterar henne som “bland de främsta norska experterna på Mellanöstern och internationell rätt”.

 

Mot militära mål eller inte?

Hellestveit klargör ett missförstånd som många har, att proportionaliteten inte handlar om lika förlust av människoliv på båda sidor. Internationell rätt fokuserad istället på huruvida krigshandlingar är riktade mot militära mål eller inte. Hellestveit påpekar att alla Hamas-missiler är krigsförbrytelser.

– Om man använder missiler som inte kan riktas mot militära mål, som Hamasraketer, är det ett brott mot internationell rätt, säger Hellestveit.

 

Hamas spekulerar i civila dödsfall

Aftenposten skriver också:

“Hellestveit å sin sida anser att Hamas och de andra militanta grupperna spekulerar i att orsaka civila dödsfall bland palestinier. Genom att gömma vapen och militärt material i bostadsområden och skolor och sjukhus försöker de höja tröskeln för israeliska attacker. Det ger också Israel ett imageproblem.”

Det innebär att när israelerna ändå attackerar, kommer det att ge stora förluster som israelerna hålls ansvariga för, säger Hellestveit. Som MIFF påpekar är det Hamas som måste ställas till svars för dessa civila offer, så länge Israel har följt krigets regler för att försöka träffa militära mål.

 

Vad är proportionalitet?

Proportionalitetsprincipen förbjuder attacker där förväntade civila offer till följd av attacken kommer att vara för stora i förhållande till den förväntade militära fördel som attacken ger. Läs mer om proportionalitet i krig.

 

Obamas oundvikliga konsekvenser

I “det rättfärdiga krigets” regler, som president Barack Obama hänvisade till i sitt tal när han fick Nobelpriset, finns det en princip som kallas principen om “dubbel effekt”. Enligt denna princip är det moraliskt rätt att uppnå ett mål om detta är rättvist i sig, även om det kommer att leda till oönskade konsekvenser – under förutsättning att de oönskade konsekvenserna är oundvikliga, inte avsiktliga, och att åtgärder vidtogs för att minimera dessa negativa effekter.

Det är ett rättvist mål för Israel att försöka stoppa raketattacker och infiltrationsattacker från Hamas sida. Tyvärr kan konsekvenserna för civilbefolkningen på Gazaremsan inte undvikas.

 

Norge belönar indirekt  barnamördare

I alla krig dödas tyvärr barn. Barn har också dödats i stort antal i de krig som t ex Norge har deltagit i de senaste åren. Men det verkar som om det är först när Israel försvarar sig som den kollektiva skulden för barnmord läggs på en hel nation och även på dem som tusen mil bort sprider information om samma land.

 

Svenskar belönar också

Tyvärr är det så att alla svenska skattebetalare indirekt är med, och inte bara stöder barnamördare, utan också ger dem ekonomisk belöning. Den stora skillnaden mellan MIFF-medlemmar och andra skattebetalare, är att vi står för de mest högljudda och kraftfulla protesterna mot barnamorden!

MIFF Norge är nog den organisationen i Norge som har arbetat mest mot palestiniernas belöningssystem för barnamördare.

Tag Malki Roths mördare, till exempel. Malki och hennes vän dödades tillsammans med sex andra barn och sju vuxna den 9 augusti 2001 när de njöt av en pizza på en restaurang. Den palestinske terroristen som tillverkade bomben får 9 000 kronor i månaden [siffror från och med 2014, sedan dess har betalningen ökat] som betalas ut från palestiniernas kassa. Lärare, poliser och andra offentliganställda får mycket lägre månadslöner! Barnamördare får betalt i nivå med topptjänsterna inom den palestinska myndigheten (PA).

 

Högt prioriterat att belöna mördare

Att belöna barnamördare är en högprioriterad fråga för PA. Vissa palestinier planerar terroristattacker för att de vet att de kommer att få ekonomisk belöning.

Under förhandlingarna mellan Israel och PA från sommaren 2013 till våren 2014 pressades Israel att släppa flera dömda terrorister, varav flera hade deltagit i dödandet av barn. Den palestinska myndigheten gav dem betalningar på mellan 170 000 och 300 000 kronor när de släpptes. Många av dem fick redan upp till 300 000 kr i årliga löneutbetalningar. Allt detta för att de hade dödat judiska barn.

Finns det inte lagar mot sånt?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem