Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Svenskar från Mellanöstern misstänks för bedrägerier som finansierar Hamas med miljarder

Har bara 10% av organisationerna som får svenskt bistånd till palestinierna tagit avstånd till Hamas? här symboliserad med Yahya Sinwar, Hamas terrorledare på Gazaremsan.
TV4 Nyheter avslöjar att ett par hundra personer med rötter i Mellanöstern har lurat banker att ge dem lån i miljardklassen, som skickats till terrorregimen Hamas på Gazaremsan.

Enligt TV4 Nyheterna ska ett par hundra personer i Sverige som kommer från Mellanöstern ha försetts med skenanställningar i svenska företag. Med falska inkomstuppgifter har de sedan fått stora lån och krediter från bankerna. Lånen har inte betalats tillbaka, utan har istället skickats vidare ut ur Sverige till Gazaremsan.

På så sätt har svenskar finansierat terrorstämplade Hamas i Gaza genom en ekonomisk brottslighet, som nu beräknas till minst hundratals miljoner och möjligen i miljardklassen.

På en persons bankkonto har det snurrat över hundra miljoner kronor. Det finns misstankar om att en del personer har fått sina identiteter utnyttjade och kanske inte medvetet medverkat till bedrägerierna.

“i miljardklassen”

Svensk polis utreder just nu systematisk ekonomisk brottslighet i Sverige som kan utgöra finansiering av Hamas.

– Jag tror att det finns en ganska stor risk att det finns finansiering för Hamas från Sverige, framför allt till Gaza. Det finns en infrastruktur i Europa, som består av Hamas-personer som har nyckelroller i att genera pengar både genom insamlingar och illegal ekonomisk brottslighet, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

“stor risk att det finns finansiering för Hamas från Sverige”

– Det är så att Gaza kontrolleras av Hamas. Så sannolikheten är stor att det hamnar hos Hamas. Det är dom som kontrollerar vad som förs in och ut, tillägger Ranstorp.

Säkerhetspolisen säger att man känner till att den terrorstämplade organisationen Hamas får finansiering från personer i Sverige med olika metoder. Insamlingar är en del, men finansiering sker också via andra vägar.

Polisutredningen förväntas växa och det är ännu inte bevisat att Hamas finansierats via åtminstone delar av brottsvinsterna. Men det faktum att pengar tagits ut just i Gaza sticker i ögonen.

Utredningar om terrorfinansiering hanteras av Säkerhetspolisen som inte heller kommenterar utredningen.

Men Säpo medger att det finns Hamas-sympatisörer i Sverige. Några bidrar ekonomiskt men det finns också individer som kan utgöra ett direkt säkerhetshot även här, säger Säpochef Charlotte von Essen.

“ett direkt säkerhetshot även här”

– Här kan vi se att ensamagerande kan ta del av information, det finns mycket information inte minst online. Vilket skulle kunna leda till att man går från ord till handling. Vi ser att det finns individer i Sverige som samlar in medel för att finansiera terrorism.

MIFF har tidigare skrivit om den nära kontakt som fanns mellan socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj och Hamas största finansiär i Europa Amin Abu Rashed vid Hamaskonferensen i Malmö. Inga personer har dock ännu namngivits i den stora härva som nu rullas upp. 

Jamal El-Haj upptäcktes försöka påverka Migrationsverket att ge asyl åt en radikal imam – som fick asyl. Därmed blev Socialdemokraterna tvungna att den 9 februari uppmana honom att avgå som riksdagspolitiker. Men han vägrar.

Aftonbladet skriver att “Inte konstigt att partiet är i chock inför det faktum att han tänker sitta kvar i riksdagen trots att de uppmanat honom att lämna sin plats.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem