Draperiet "parochet" döljer totahrullarna som man läser ur under gudstjänsterna. Davidsstjärnan "magen David" i mitten, med den eviga lågan "ner tamid" hängande framför. (Foto miff.se)

Behöver Norrköpings judar en säker nödhamn i Israel?

Anmälan av mordbrandsförsöket på synagogan i Norrköping den 18 december lades ned av polisen efter bara 90 minuter. Att bilder på attentatsmännen skickades till polisen brydde de sig inte om. Först när tidningen ETC skrev om det, öppnades utredningen igen.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Behöver Norrköpings judar en säker nödhamn i Israel?

Mellan kl 02:45 och 03:30 den första dagen på den judiska högtiden Chanukka försökte två gärningspersoner tända eld på synagogans dörr. Som tur var slocknade elden.

Gärningsmännen fångas på bild och församlingen skickar in bilderna tillsammans med en polisanmälan. Nittio minuter senare läggs utredningen ner.

I början av 1780-talet sökte sig en liten grupp judar till Norrköping. Det var kung Gustaf III som 1782 införde ett reglemente som endast tillät invandring av judar till Stockholm, Göteborg och Norrköping. Endast här fick de bygga synagogor, fabriker och bedriva handel. Marstrand hade varit en frihamn för judar och Karlskrona tillkom snart som bosättningsort.

Norrköpings synagoga (Foto mif.se)

Den första synagogan i Norrköping uppfördes 1790 och revs 1917. Den nuvarande synagogan på Broddgatan invigdes 1858 och byggd i nyklassicistisk stil. Den är ett byggnadsminne sedan slutet av 1970-talet.

Skadegörelse på synagogan har enligt Bulletin skett flera gånger tidigare vid judiska högtider. Man tror sig veta vilka de högerextrema gärningsmännen är.

Svenska judars skydd

Församlingen tycker att polisen lägger ner utredningarna och kommunen tar inte kontakt med församlingen. En liten, borttynande församling, får inget stöd.

Ordföranden för församlingen vågar inte framträda med namn, berättar om en växande önskan att fly staden. Föräldrarna får lära sina barn att inte stå upp för sig, utan att dölja vem de är. Antisemitismen och bristen på samhällets reaktioner släcker den judiska kulturhistorien i ytterligare en svensk stad.

Var kan judar få skydd?

Rättsskyddets nonchalans i Norrköping är ännu ett tecken på bristande skydd för judar där.  Valet står mellan att förneka sin tillhörighet till det judiska folket och att lämna staden.

Men tryggheten i den judiska staten Israel, är också en tillvaro som paria i det internationella samfundet. Om Sverige inte kan skydda de svenska judarna, måste de fullt ut stödja Israels legala rätt till sitt land och försvar mot angrepp. Sverige borde åtminstone rösta emot orimliga Israelfientliga FN-resolutioner som lanseras av muslimska länder som vill utplåna Israel och den enda säkra nödhamnen för förföljde judar.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram