Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Ett samtal om antisionism med överlevarna Dina och Jovan Rajs

Jovan Rajs och Dina Rajs, överlevande från Förintelsen. (Foto privat)

Denna intervju gjordes under  gårdagen på Malmö Forums Internationella konferens för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism.

MIFF:s medarbetare fick en intervju med de svenska vittnesbärarna från Förintelsen arkitekten Dina Rajs och professor emeritus i rättsmedicin vid Karolinska Institutet Jovan Rajs. Paret tilldelades Raul Wallenbergpriset 2020 för sitt arbete med att sprida kunskap om Förintelsen och om civilkurage, genom att dela med sig av sina självupplevda erfarenheter. Dina och Jovan har i flera böcker berättat om hur de klarade sig från att mördas av ungerska statens Pilkorsare och Tredje rikets nazister.

MIFF: -Det har talats mycket om antisemitism idag, men Ronald Lauder sa tidigare idag också att anti-Israel är den nya antisemitismen. Vad anser ni?

Jovan: – Vi är inte experter på detta, men jag tror han har rätt. Han har en mycket större erfarenhet. Det är inte trevligt att vara antisemit, men att vara anti-Israel, det är att vara mot ett land. Men det är egentligen samma sak.

Dina: – Anti-israeler är många, men det betyder inte att alla dessa är antisemiter.

Jovan: – I stort sett alla som är anti-israeler, är det (antisemiter).

Dina: – Många säger att vi är representanter för Israels politik, men när vi är här, har vi inget med politik att göra.

MIFF: – Idag skickades det ut en uppmaning från en ”aktionsgrupp” på KTH, som uppmanade till bojkott av Israel och att bojkotta dagens konferens. Är det antisemitism, tycker ni?

Jovan: – Antisemitismen är 2 000 år gammal och detta är bara ett nytt sätt att vara antisemit på – ingenting annat! Ska vi bojkotta Slovakien också?

MIFF: – Mötte du någon antisemitism i ditt arbete?

Jovan: – Jag mötte ingen antisemitism i mitt arbete som rättsläkare, utom av en enda person

MIFF: – Vad anser du om neutralitet och objektivitet mot bakgrund av dagens konferens mot antisemitism?

Jovan: – Sanningen måste komma fram! Sanningen om livet och om människorna. Det spelar ingen roll vem det gäller, sanningen måste komma fram. Ingen partipolitik eller annat. Total objektivitet! Jag vet inte om det är något jag är född med eller om jag fick det av det jag gick igenom under Förintelsen.

Dina ler lite åt Jovan och säger varmt: Jovan är så genomhederlig att det är nästan dumt. Så får vi lämna detta underbara par, som många på Malmö Forum vill prata med och hedra.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem