Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Filmstaden vägrar låta MIFF visa dokumentär om massakern på musikfestivalen

Manifestation utanför Filstaden i Jönköping den 19 november för de israeliska offren för Hamas terrorattack. (Foto MIFF)
Filmstaden nekar MIFF att hyra biosalong för att förhandsvisa dokumentären om Hamas massaker mot festivalen SuperNova den 7 oktober. Beslutet är taget på grund av vår organisation.

MIFF har köpt in rättigheterna för att förhandsvisa en dokumentärfilm om terrororganisationen Hamas massaker på 364 människor på en festival i öknen nära byn Re´im den 7 oktober.

Dokumentären är på en timme och producerad av regissören Hen Vashdi. Här intervjuas överlevande deltagare på festivalen, samtidigt som den makabra och surrealistiska massakern rullas upp. Respekten för offren är hela tiden närvarande i denna mycket starka skildring av den största massakern på judar sedan Förintelsen. Våldsamma scener är minimerade i detta historiska dokument, där kontrasterna mellan det groteska, ISIS-liknande hatet mot judar kontrasterar mot unga, glada människor på en internationell fredsfestival i öknen. Festen handlade om ‘friends, love and infinite freedom’

Detta vill inte Filmstaden ska få visas. Det ska glömmas. Och orsaken skriver Filmstadens Account Manager David Croona är säkerhetsbedömningen av vår organisation, MIFF.

När MIFF, som är en partipolitiskt neutral och religiöst oberoende icke vinstdrivande organisation med 15 000 medlemmar i Norden, vill hyra en salong för ett slutet sällskap, får vi följande svar:

”Inför varje förfrågan som inkommer till Filmstaden görs en riskbedömning. I det här fallet har vi tyvärr inte möjlighet att gå vidare med er bokningsförfrågan då vi i vår riskbedömning anser att vi ej kommer att kunna garantera säkerheten för en bokning i våra lokaler.”

MIFF:s medlemmar och inbjudna gäster är inga säkerhetsrisker och därför ställer vi frågan:

”Gäller detta även vid en visning i ett slutet sällskap med personer som vi känner personligen?”

Svaret är uppseendeväckande:

”Ja, säkerhetsbedömningen är gjord utifrån den organisation/företag som skickar förfrågan och där blir bedömningen den samma oavsett arrangemang.”

“säkerhetsbedömningen är gjord utifrån den organisation/företag som skickar förfrågan”

Detta skulle innebära att vår förening, vars syfte är att sprida den vanliga israelens syn på sitt land och dess möjligheter och svårigheter, inte ska få boka en lokal att vistas i.

MIFF släpper inte in någon i lokalen som inte är anmäld. Vi samarbetar med polis och vi kan hyra vakter. Men Filmstaden bedömer MIFF i sig som en säkerhetsrisk. MIFF:s medlemmar har en medelålder på 64 år och är mycket beskedliga av sig.

Kan det istället vara så att Filmstaden gör en ekonomisk politisk bedömning av risken med att vara demokratiskt öppen och även tillåta andra röster än pro-palestinska?

Är yttrandefriheten så beskuren idag av terrorhot att vi inte längre får framföra Israels och judarnas syn på massakrerna mot 364 glada festivalungdomar?

MIFF har försökt nå Filmstaden för ytterligare frågor, men möts av att de stängt för julen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem