Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israel, Sverige, Norge – våldsamma eritreanska upplopp

De våldsamma eritreanska upploppen mellan asylsökande och regimvänner drabbar många länder. Här en skärmdump från Twitter på strider i Tel-Aviv.
På lördagen utbröt våldsamma kravaller i Tel-Aviv, liknande dem som skett i flera andra länder.

Minst 160 personer skadades igår, varav åtta allvarligt och 13 måttligt. Nästan 50 poliser skadades också, de flesta av stenkastning, meddelade polisen enligt media. En polis befinner sig i ett allvarligt tillstånd sedan läkare fått avlägsna en del av en campingspis från hans huvud, som kastats mot honom under sammandrabbningarna.

Den eritreanska konflikten

Eritreas totalitära regim har styrts av president Isaias Afwerki sedan Eritrea bröts sig loss från Etiopien 1991. Afwerki har fängslat och dödat många politiska motståndare och har infört obligatorisk värnplikt för alla män och kvinnor på obestämd tid. Regimen anklagas för att förfölja flyktingarna utomlands och pressa dem på pengar, och flyktingarna kräver att regimen inta ska få hålla så kallade ”kulturevenemang” i andra länder. Dessa tillställningar är bara ett sätt att rentvå och stärka regimen, anser de.

Svenska eritreanska upplopp

Järvafälten stormade den 3 augusti omkring 1000 eritreaner en festival och 52 personer skadades, varav fyra allvarligt. 200 greps för våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage.  

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade att ”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här.”

Norska eritreanska konflikten

I norska Bergen var det också våldsamheter mellan demonstranter och regimsympatisörer i samband med ett arrangemang. Sten kastades mot polisen och käppar användes som tillhyggen. Flera skadade.

Israeliska eritreanska konflikten

Bråk utbröt utanför den eritreanska ambassaden i Tel-Aviv på lördagseftermiddagen mellan  demonstranter som var för respektive emot den eritreanska regeringen. Våldsamheterna riktades även mot polisen.  

Eritreaner från båda sidor slogs med byggvirke, metallbitar, stenar och yxa i södra Tel Aviv, där många asylsökande bor. Demonstranter krossade skyltfönster och polisbilar. Blod flöt på trottoarerna.

 

“Om vi ​​inte varit där idag och vi inte skulle ha ingripit mellan de två grupperna av demonstranter – anhängare och motståndare till regimen – skulle vi räkna (döda) kroppar”, sa en polischef. 

”Vi skyddade oss och försökte separera och lugna fältet. Här fanns poliser som befarade fara för sina liv och tvingades använda (skarpa skott). De sköt stötgranater för att skingra (de stridande).

 

 

Netanyahu vill utvisa upploppsmakare

Premiärminister Benjamin Netanyahu sammankallar idag, söndag, en ministergrupp för att undersöka lördagens upplopp. Upprorsmakarna anses vara illegala invånare, och arbetsgruppen skulle undersöka åtgärder mot dem, bland annat utvisning.  

Svårigheterna att avgöra vem som har rätt att stanna i landet, trots att de gjort sig skyldiga till brott, och vart dom ska utvisas är dock ett problem för alla drabbade länder.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem