Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel utfärdar resevarning för Sverige

Åhörare och polis I Stockholm i samband med rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov 2018. (Foto Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin)
Israeliska nationella säkerhetsrådet (NSC) meddelade igår att det finns ökad oro över terrorhot med anledning av koranbränningar och uppmanar israeler att visa vaksamhet när de besöker Sverige.

Uppfattningen hos många svenskar om riskerna med att resa till Israel, fick sig på torsdagen en nästan bisarr törn, när Israel utfärdade en resevarning för Sverige. 

Det israeliska nationella säkerhetsrådet (NSC) varnar nu israeler för möjliga terrorattacker i Sverige efter incidenter med koranbränningar av anti-islamaktivister som har väckt upprördhet i den muslimska världen, skriver Ynet.

Ökad terrormedvetenhet i Sverige

NSC sa att risken för att resa till Sverige inte har höjts, men beskriver istället en “ökad medvetenhet om terrorhotet”. De tillägger att liknande händelser som inträffade i Danmark också kan påverka potentialen för en terroristattack i Sverige. 

“Sverige har höjt hotnivån i landet till nivå 4 av 5 – ett högt hot”, meddelade NSC. “Dessa hot återspeglas i varningar som har utfärdats av Storbritannien, USA och andra länder.”

”Visa vaksamhet i Skandinavien”

NCS råder israeliska medborgare att visa ökad vaksamhet när de besöker Skandinavien och att undvika trängsel och ”att upprätthålla ökad medvetenhet på offentliga platser (inklusive restauranger, hotell, barer, etc.).” 

Detta är ett ovanligt tillkännagivande, men för de flesta israeler är vaksamhet en normal hotnivå.

Ynet förklarar att ”Koranbränning är tillåten enligt den svenska grundlagens yttrandefrihetsskydd, men muslimer ser skändningen av deras heliga bok som hädande.”

Terrornivån i Israel

I Israel är terrorberedskapen inte på en särskilt hög nivå. Men detta är inte en korrekt återspegling av verkligheten, då allmänheten fortfarande är lite oroad över så kallade “ensamvargar”, säger enligt en initierad källa till MIFF. 

För några veckor sedan var nivån högre med fler poliser i de större städerna, särskilt Tel-Aviv och Jerusalem. Dessutom ombads medborgare med licens på privata vapen att vara beväpnade offentligt.

Källan uppger även att nivån inne i städerna är lägre den här veckan, men i Judéen och Samarien (Västbanken), där IDF som genomför fler operationer i palestinska städer, ligger nivån fortfarande på en något högre nivå.

Behagligt badliv på kvällen i Tel Aviv.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem