Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF:s VALENKÄT: Så tycker rikspartierna om Israel

Sverige går till val den 11 september 2022 och MIFF har frågat riksdagspartierna om vad de tycker om Israel. (Redigerad bild från riksdagen.se)
MIFF har ställt sju raka frågor till riksdagspartierna inför valet. Valenkäten ger inte ett facit om hur du ska rösta, men en koncentrerad bild av partiernas inställning till Israels situation och utmaningar.

Svaren på MIFF:s valfrågor berättar en del om de politiska partiernas åsikter om Israel och den olösta konflikten med arabvärlden. Våra engagerade medlemmar i Sverige vill veta vad de står inför valdagen den 11 september, så de kan väga in Israelsympatier bland alla andra viktiga frågor.

Frågorna är ställda med svarsalternativen Ja, Nej eller “Går inte att besvara med ja eller nej”. Detta kan bli svårt för politikerna, men lättare för väljarna. 

MIFF förmedlar en bild av Israel som de flesta israeler uppfattar det. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna.

1 Erkänner ni Israel som en judisk stat?

Israel upprättades som ett nationellt hemland för judar, vilket också FN:s delningsplan från november 1947 föreslog. De flesta judar i Israel är flyktingar eller efterkommande till flyktingar, framför allt från arabiska länder. Vi har en moralisk plikt att stöda ett judiskt hemland, sa USA:s tidigare president Barack Obama.

Ja    SD KD L M S C

Nej

Går ej att besvara Ja/Nej

2 Ekonomisk press på PA för att stoppa belöningar av terrorister?

Sverige är en betydande bidragsgivare till den palestinska självstyrande myndigheten (PA). (Ett parti påpekade korrekt att Sverige inte ger bidragen direkt till PA, utan till palestinska organisationer). PA ger ekonomisk belöning och hedrar män och kvinnor som deltagit i målinriktade angrepp mot israeliska kvinnor och barn. Skolor och idrottsturneringar uppkallas efter angriparna och tv-program och officiella medier hyllar dem.

Anser ni att Sverige bör sätta ekonomisk press på PA för att stoppa belöningar och hyllningar av terrorister?

Ja    SD KD L M S

Nej

Går ej att besvara Ja/Nej  C

3 Ambassadflytt till Jerusalem?

Vill ditt parti att den svenska ambassaden ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem?

Ja    SD KD L 

Nej  S C

Går ej att besvara Ja/Nej  M

Avveckla bidraget till UNRWA?

Vill ditt parti att det svenska bidraget till det 73-åriga flyktingorganet UNRWA ska börja avvecklas under kommande mandatperiod?

Ja       SD KD M

Nej     S C

Går ej att besvara Ja/Nej   L

5 Ska Golan återlämnas till Syrien?

Anser ni att Golanhöjderna, som Israel annekterade efter Syriens anfallskrig mot Israel 1967 och 1973, ska återföras till Syrien?

JA     S C

NEJ   SD

Går ej att besvara Ja/Nej   KD L M

6 Orsak till uteblivet palestinskt presidentval?

Anser ni att orsaken till att val av en ny palestinsk president inte skett på 16 år beror helt på den palestinska myndigheten PA (1), mest på PA (2), lika mycket på båda sidor (3), mest på Israel (4) eller helt på Israel (5)?

Helt PA        SD KD L M

Mest PA      S C

Lika mycket

Mest Israel

Helt Israel

7 Orsak till utebliven tvåstatslösning?

Vilken part anser ni är orsaken till att förhandlingarna om två-statslösningen inte fullföljts? Helt orsakat av Palestinska myndigheten PA (1), mest orsakat av PA (2), lika mycket på båda sidor (3), mest orsakat av Israel (4) eller helt orsakat av Israel (5)?

Helt orsakat av PA         SD

Mest orsakat av PA        KD L

Lika mycket båda sidor  M S C

Mest orsak Israel

Helt orsakat av Israel

Två partier har ej svarat

Vänsterpartiet har meddelat att de inte har möjlighet att svara och Miljöpartiet har trots påstötningar inte bekräftat att de tagit emot önskemålet om att få svar på deras syn på Israel.

Nu vet våra medlemmar och läsare mer om vad sex riksdagspartier har för syn på Israel och konflikten med arabländerna. Tack vare MIFF:s valenkät 2022.

Vill du göra något för att få ut kunskaper om fantastiska Israel? Gör det HÄR !

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem