Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Nej, Amnesty, kvinnor har inte rätt att radera Israel från kartan

Amnestys väggaffisch i Sverige. (Foto: Privat, via Elder of Ziyon)
"Kvinnor har alltid rätt", proklamerar Amnesty över ett foto på den extrema palestinska provokatören Janna Jihad. Runt halsen bär hon sitt smycke där Israel har raderats från kartan.

Enligt den pro-israeliska bloggen Elder of Ziyon hänger nu reklamaffischer från Amnesty med Janna Jihad i Sverige. Kampanjen inför kvinnodagen den 8 mars har uppenbarligen startat.

Vem är Janna Jihad?

Janna Jihad ropar “Ett, två, tre, fyra, ingen ockupation mer”. Men när Tamimi-klanen, som hon tillhör, pratar om ockupation är det inte Israels militära kontroll över Västbanken de menar. 

Janna Jihad sa 2018 att “ockupationen av Palestina” har varat i “70 år” [SABC, 14 juli 2018]. Hon har ett nära samarbete med den sydafrikanska organisationen “2 Suns Shamsaan”. När två nära släktingar till Janna Jihad släpptes från det israeliska fängelset den 29 juli 2018 lade organisationen upp en bild där Hasharon-fängelset omtalas som “israeliskt-ockuperat Palestina”. Fängelset ligger mellan de två israeliska städerna Ra’anana och Netanya, i det som har varit Israel sedan 1948.

Om det rådde några tvivel om vilken sorts “fred” Janna Jihad ser framför sig, har organisationen även lagt upp en bild på en karta där Israel har utplånats och ersatts med färgerna på den palestinska flaggan. 

Janna Jihad säger att det är “mycket apartheid” i Israel, “så som det var tidigare i Sydafrika” [SABC, YouTube 20 juli 2017]. (Schweizaren Jacques De Maio, som leder Internationella Röda Korset i Israel och i den palestinska myndigheten, säger om apartheidanklagelsen: – Det finns ingen apartheid varken i Israel eller på Västbanken.)

Janna Jihad berättar att hon blev “journalist” vid sju års ålder. Sedan upptäckte hon att det “inte fanns tillräckligt med journalister” för att bevaka vad som hände i hennes by. Faktum är att nästan ingen konflikt i världen bevakas av fler utländska journalister. Och just hennes by har fått många journalistbesök.  

Faktum är också att Janna Jihad föddes i USA, levde sina första år i Florida, men flyttade med sin mamma till Nabi Saleh eftersom hennes mamma “inte kunde stå ut med det isolerade amerikanska livet”. “Med tanke på att Jannas mamma föredrar livet i Nabi Saleh framför West Palm Beach, kanske det hon säger om alla trauman som Israel tillfogat dem borde tas med en nypa salt?” kommenterar Petra Marquardt-Bigman i en artikel om Janna Jihad.

Janna Jihad kommer hela tiden med saker som uppenbart är överdrifter. “Vi ser alltid barn som bränns av [sionistiska] bosättare“, sa hon till en webbsida i Sydafrika 2017. Alltid? “Många gånger kommer nybyggare bara in och bara dödar barn med sina bilar“, sa hon 2017 till TRT World. Många gånger?

Demoniserar och avhumaniserar

En återkommande refräng i Janna Jihads propaganda är att israelerna inte är människor. 

– Vi har mänsklighet. Vi har barmhärtighet, inte som dem, de dödar, arresterar och skadar människor, sa hon till TRT World. Har hon glömt alla de dödade och skadade av medborgarna i Nabi Saleh, dödade av sin egen klan?

Rättfärdigar mord på judar

Janna Jihad framställer stenkastning som “ingenting”. Fel! Det kan och har tagit liv, och det kan orsaka stora skador på liv och egendom. “Stenarna var tillräckligt stora för att döda”, stod det på VG Netts förstasida när norska observatörer i Hebron föll offer för palestinsk stenkastning 2006.

Judah Shoham blev aldrig tonåring, han dödades av stenkastande palestinier bara fem månader gammal. Jonathan Palmer fick aldrig fira sin tvåårsdag, han dödades tillsammans med sin pappa när palestinier kastade sten mot deras bil i oktober 2010. Vi skulle kunna nämna många fler sådana exempel.

I en intervju med Vice News, publicerad på YouTube den 19 april 2016, sitter Janna Jihad framför en teckning där en tjej biter en israelisk soldat i benet, en pojke biter honom i armen och två kvinnor hamrar honom i huvudet. Detta baserar sig på en verklig våldsincident 2015 där Janna Jihads nära anhöriga deltog. Soldaten är ritad som en hund. I samma intervju säger hon: “Jag lever den tredje intifadan.” Sju månader innan detta hade ett 30-tal israeler dödats i kniv- och skjutningattacker av andra palestinier som “levde under den tredje intifadan”.

Janna Jihad vill utplåna Israel från kartan

Janna Jihad bär sitt namn med rätta. Hör här hur hon leder folkmassan i kör “Från floden till havet ska Palestina bli fritt!” I en kampanjvideo publicerad av Amnesty 2021, och nu igen i en bild inför kvinnodagen 2023, bär Janna ett smycke där Israel är raderat från kartan. Hennes “intifada” kommer inte att upphöra förrän världens enda judiska stat är borta och ersatt med palestinsk stat nummer 3 (Jordanien var från början en del av mandatområdet och över 70 procent av befolkningen är palestinier), arabisk stat nummer 23 och muslimsk stat nummer 58.

Amnestys anhängare får inte låta sig luras. Det är inte bara sin egen by som Janna Jihad vill “befria” från israeliska soldater. Hon vill “befria” världen från att ha en enda judisk stat. Janna Jihad är en del av en aktivistisk och våldsam klan, och ett väloljat medienätverk. 

Senast den 8 december 2021, i en livesändning på Facebook, sa Janna Jihad att hon är en del av den generation som kommer att kämpa för varje liten bit av landet. Hon kommer inte att kompromissa. Hon “ser inte för sig ett fritt Palestina utan att varenda flykting får återvända till sitt hem”. Det är kodord för att flytta in mer än 7 miljoner palestinier till Israel, så att världens enda judiska stat försvinner. 

Direktsändningen arrangerades av Palestinian Return Centre, en organisation med nära kopplingar till terrororganisationen Hamas. Kvinnor har verkligen inte alltid rätt.

Vilka är Janna Jihads familj?

Att Jannas pappa fick namnet Jihad antyder vad som driver Tamimi-klanen. Och de har visat i praktiken vad de tror att jihad betyder. 2001 ledde Ahlam Tamimi, Jannas släkting och förebild, en självmordsbombare till pizzarestaurangen Sbarro i Jerusalem. Femton personer dödades, varav sju barn och en gravid kvinna, när terroristen detonerade bomben. 130 personer skadades. Reaktionerna på riktade attacker mot barn och civila är inte desamma överallt på jorden. Ahlam Tamimi berättar hur vanliga palestinier log nöjt efter massmordet hon deltog i. Janna Jihads familj har ofta berättat hur stolta de är över Ahlam Tamimi och hennes “motståndskamp”. 

Om man ska tro Amnesty är Janna Jihad en engagerad ung person som har en stark självständig röst. Den här bilden krossas när man ser att hennes mamma är chef för kvinnofrågor i den palestinska myndighetens utvecklingsministerium. Hennes farbror, Bassem Tamimi, och hans dotter Ahed Tamimi (Jannas kusin), är välkända anti-israeliska aktivister som har suttit fängslade för våld och uppvigling. Relationen till Janna Jihad är så nära att det i vissa internationella rapporter framställs som om Bassem är hennes pappa. Bassem är anställd av den palestinska myndighetens inrikesministerium, enligt New York Times. Men enligt rapporten från 2013 får han inte dyka upp så ofta i Ramallah. I praktiken ser det ut som att han får betalt av den palestinska myndigheten för att föra sitt propagandakrig i byn.

– Om det blir en tredje intifada vill vi vara bland dem som startar den, sa Bassem Tamimi till New York Times 2013. De två första palestinska intifaderna var våldsamma upplopp som kostade tusentals människoliv.

Propagerar för dödligt våld

I oktober 2015 delade Nariman Tamimi, Bassems fru och Janna Jihads faster, ett foto på Facebook som visar de mest dödliga platserna på kroppen som palestinska terrorister beväpnade med knivar bör träffa israeliska offer på. Skärmdumpen återges i The Tower.Manal Tamimi lär vara Janna Jihads faster. 2014 skrev hon på Twitter: «A new #intefada #Jerusalem,a strong clashes taking a place now at the old city and Zionist IOF losing control,I hope all of them gonna die». I augusti 2015 skrev hon: «I do hate Israel ,i do hate zionisim ,i wish a thrid Intefada coming soon and people rais up and kills all these zionist settlers everywhere». I september samma år, i samband med den judiska Yom Kippur-högtiden, skrev hon: «Vampire zionist celebrating their Kebore day by drinking Palestinian bloods, yes our blood is pure & delicious but it will kill u at the end». Fred?(Ett antal andra exempel på Tamimi-klanens hatretorik och uppvigling till våld har samlats in

skriftligt i The Tower och som bildspel på YouTube.)

Janna Jihads kusin och «bästa vän», Ahed, fick frågan förra året vad hennes budskap till tittarna var.

– Oavsett om det handlar om knivangrepp, självmordsattacker eller stenkastning: Alla måste göra sitt och vi måste stå enade kring vårt budskap att befria Palestina, svarade Ahed Tamimi.  

Fred? I Sverige skulle vi inte kalla detta “rätt att påverka”, utan hatretorik och uppvigling till våld.

År 2021 hade Amnesty därför en stödkampanj för Janna Jihad. “Varje enskild pro-israelisk aktivist utsätts för dödshot. Det verkar inte som att Amnesty tror att de behöver skydd, kommenterade Elders of Ziyon Amnestys kampanj.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem