Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Olika reaktioner på Israels utrikesministers besök i Stockholm

Ställföreträdande statsminister Ebba Busch tar emot Israels utrikesminister Eli Cohen den 15 maj 2023. (Twitter)
Reaktionerna på det första besöket av en israelisk utrikesminister i Sverige på 22 år är mycket positiva i Israel, men nedtonade i Sverige.

Den 15 maj, dagen efter Israels 75-årsjubileum, besökte Eli Cohen, Israels utrikesminister från partiet Likud, sin svenska kollega Tobias Billström (M) och ställföreträdande statsministern tillika klimat- och näringslivsminister Ebba Busch (KD). Medan israelisk media var lika stormförtjust som Ebba Busch, var Billström tystare och mer artig i sin kommentar.

Ebba Busch skrev på sin Facebooksida att hon ”haft den stora äran att välkomna Israels utrikesminister Eli Cohen till Stockholm” och att ”Nu skrivs ett nytt kapitel i berättelsen om relationen mellan våra länder.”

Flyttas ambassaden nästa år?

”L‘Shana Haba’a Biyerushalayim – nästa år i Jerusalem. Ännu efter 2000 år i exil hade det judiska folket inte gett upp hoppet om att en vacker dag återvända till sitt hemland” fortsätter Busch sitt känslomässiga och innerliga inlägg. De positiva kommentarerna på Facebook är massiva. Många anser att detta är en tydlig fingervisning på en ambassadflytt till Jerusalem.

Tid med onyanserad hållning förbi

”Trots alla försök att delegitimera den judiska staten har den alltid varit en demokrati (och) svensk politik har ofta präglats av en onyanserad och närmast fientlig inställning till Israel. Som Sveriges vice statsminister säger jag det klart och tydligt – den tiden är förbi.”

Busch avslutar hyllningarna med att ”Sverige är Israels vän. Den här regeringen kommer alltid värna en varm, öppen och förtrolig dialog mellan våra länder. Yom Ha’Atzmaut Sameach! – Gratulerar på självständighetsdagen-  Am Yisrael Chai! Israels folk lever!

Billström: ”väldigt bra och produktivt”

Utrikesminister Tobias Billström skrev på Twitter enligt Världen Idag att det var ett ”väldigt bra och produktivt möte”. Eli Cohen sade sig dock vara förundrad över att det inte finns något land som fördömer att den palestinska myndigheten betalar ett incitament för att döda judar i terrordåd.

Distans till Israels regering

– Hade det varit en utrikesminister från den förra mer liberala regeringen under Yair Lapid kan jag tänka mig att Tobias Billström skulle känt sig mer bekväm, till denna vill man nog ha viss distans, analyserar statsvetare Anders Persson på Linnéuniversitetet utrikesminister Billströms reaktion i en intervju med David Grossman på den Sida-ägda tidningen Omvärlden.

Tidningen visar på att även den israeliska vänstertidningen Haaretz, skriver att ”Israel ser den nuvarande svenska regeringen som en av sina största anhängare i Europa, även om den nya regeringen ännu inte ändrat Sveriges erkännande av en palestinsk stat och fortsätter att förklara sitt stöd för en tvåstatslösning.”

Nedtonat på Sveriges UD

Men varken på utrikesdepartementet hemsida eller på Tobias Billströms eller UD:s twitter nämndes först något om det som Israel betraktar som ett historiskt besök, skriver Omvärlden. Ingen pressträff heller.

Billströms pressekreterare ansåg inte att det var anmärkningsvärt. 

– Vi har många bilaterala möten, kanske varje dag. Ibland kommunicerar vi det och ibland gör vi det inte så det är inga konstigheter, sa hon.  

Senare retweetar dock Billström en post från Eli Cohens kommentar och UD la också ut en kort text om besöket.

Vill inte förknippas med ”extrema partier”

Anders Persson, tolkar denna försiktighet hos UD som att man inte vill uppfattas som allt för nära den nuvarande israeliska regeringen, som ”är beroende av extrema partier till höger som skapat turbulens i såväl Israels inrikes som utrikespolitik”.  

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem