Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

“Operation Hurricane” var en av de största någonsin

Agenter från säkerhetstjänsten Shin Bet skyddar den israeliska delegationen, även bland de andra deltagarna. (Foto: Shin Bet)
Israel lade ner stora resurser på att skydda Eden Golan i Sverige.

Israelen Eden Golan slutade femma i Eurovision i Malmö med låten “Hurricane”, efter att ha fått näst flest röster av folket. Inget annat land fick fler 12-poängare av folkets röster än Israel i finalen.

Svenska folket gav Israels bidrag högsta poängen 12, medan juryn inte gav den någon placering alls.

På grund av en utdragen kampanj mot Israels deltagande och hot mot den israeliska delegationen var säkerheten kring Golan mycket hög under vistelsen i Malmö. Nu avslöjar den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet detaljer om säkerheten.

Operationen för att skydda den israeliska delegationen fick namnet “Operation Hurricane”, efter namnet på den sång som representerade Israel.

Vart Golan än rörde sig i Malmö var hon omgiven av vältränade agenter. De var också nära scenen när hon uppträdde under sångtävlingen.

– Det var en utmanande säkerhetsoperation som krävde mycket uppfinningsrikedom, kreativitet och samarbete med svenska myndigheter, säger en person på säkerhetspolisen till den israelska tidningen Yedioth Ahronoth.

Shin Bet har alltid ansvaret att skydda den israeliska delegationen när de deltar i Eurovision, men i år var säkerhetsarrangemangen större än någonsin. Shin Bets vd Ronen Bar besökte själv Malmö en vecka före Eurovision.

Det var en av de största och mest komplexa operationer som den israeliska säkerhetstjänsten någonsin varit inblandad i.

De svenska myndigheterna deltog också i säkerhetsapparaten, bland annat genom att placera ut krypskyttar på taken för att skydda Golanhöjderna.

“Att garantera den israeliska delegationens säkerhet under krigstid var en seger för Eden och för hela landet. Trots hoten, protesterna och den spända stämningen gick operationen så bra den kunde, säger en säkerhetstjänsteman.

Dussintals män och kvinnor från Shin Bets VIP-enhet deltog i säkerhetsarbetet. Säkerhetstjänsten säger att de skyddade Golan dygnet runt.

“Vi gjorde allt vi kunde för att se till att Eden kunde representera staten Israel med stolthet och värdighet”, sade den israeliska säkerhetstjänsten.

Eden Golan under en repetition i Malmö inför Eurovision. (Foto: EBU)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem