Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Riskfritt delta i olagliga antiisraeliska demonstrationer?

Illustrationsbild av polis i Göteborg vid demonstration. (Foto wikimedia.commons

Ett tjugotal olagliga antiisraeliska demonstrationer i maj 2021, som både bröt mot ordningslagen och pandemilagen, verkar inte ha lett till något åtal.

I mitten av maj arrangerades minst åtta olagliga demonstrationer utan tillstånd av propalestinska, antiisraeliska aktörer i Sverige. Den 14 maj ”startade en politisk demonstration på Stortorget i Växjö” som samlade 200 personer enligt SVT:s lokalnyheter. Brottet skedde under 2 ½ timme. 12 dagar efter att MIFF begärt ut handlingarna, har vi ännu inte fått dem.

Antiisraeliska demonstrationer i Göteborg skedde på Heden, Götaplatsen, Vasastaden, Gustav Adolfs torg och Nordstan den 15 maj enligt SVT:s lokalnyheter. Trots att polisen fick sätta in extraresurser och agera snabbt, ansåg polisens presstalesperson Christer Fuxborg att ”vi värnar om demonstrations- och yttrandefriheten. En intervju som SVT gjorde med Mohammed Aruki, uppgav att han var  arrangör för demonstrationen. Enligt GP lyckades polisen inte skingra den olovliga demonstrationen med ett par hundra deltagare i centrala Göteborg. Flera smällar hördes. Tio dagar efter att handlingarna begärts ut, har de inte anlänt till MIFF.

I Eksjö upplöste polisen enligt SR en olaglig antiisraelisk demonstration. Polisen meddelar på förfrågan till MIFF, att ingen person har delgivits misstanke om brott.

I Växjö gick en kristen man genom centrum den 14 maj med en synlig Davidsstjärna. Han sympatiserar med judarna. Demonstranter skrek ut från  bilfönstren “Vi ska döda dig
judehund” och “Din judegris”. Anmälaren av hets mot folkgrupp ville vara anonym. Ärendet lades ner i brist på bevis.
 

 I Stockholm förekom fem olagliga demonstrationer i Kungsträdgården, vid Israels ambassad, på Sergels torg och vid Kungens kurva den 15 maj. En marsch gick mot Israels ambassad. Sex anmälningar om brott mot ordningslagen ska ha upprättats samt ett fall av våld mot tjänsteman. Handlingar från fem anmälningar har inkommit till MIFF. Endast i ett fall finns en misstänkt arrangör, som nekar. Den 30-årige mannen står med en megafon vid en kommunistisk banderoll och en med texten “Krossa sionismen”. Ingen har fällts.

Gustaf Adolfs torg och Möllevångstorget i Malmö var platsen för en olaglig demonstration mot Israel. Detta skedde även i Helsingborg. Endast en polisanmälan utlämnas till MIFF. Beslutet blir att lägga ner ärendet då det inte går att bevisa vem som gjort sig skyldig till brott.

Stora Torget i Karlstad hade också en olaglig demonstration, där polisen enligt media upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen. Vid MIFF:s begäran om utlämnande av handlingarna blir svaret att de inte hittar någon anmälan alls.

I Borlänge lät sig en person intervjuas och fotograferas av SVT i samband med den olagliga, israelfientliga demonstrationen. Han ansåg att ” vi kan alla stå med varandra, araber, muslimer och kristna”. Tolv dagar efter att MIFF frågat om det upprättats någon anmälan om brott i samband med demonstrationen, har vi inte fått något svar. Allmänna handlingar ska utlämnas nästkommande vardag.

Gazakrigets orsak var intern maktkamp

Palestinska upplopp i Israels huvudstad Jerusalem och Hamas raketbeskjutning av Jerusalem och Tel Avivområdet i maj 2021, ledde till ett elva dagar långt krig. Grundorsaken till aggressionen var terrororganisationens mål om att utplåna staten Israel. Ett mer kortsiktigt mål var att skada konkurrenten PLO, genom att vinna sympatier hos palestinierna. Den gamla myten och stridsropet om att ”al Aqsamoskén är i fara” ledde till upplopp och Hamas upplevdes som mer hårdföra än PLO. Abbas hade redan insett att han skulle förlora det utlovade valet stort – det första på 16 år – och ställde in det. Skulden lades som vanligt på judarna. De skulle vräka några familjer som bott i konfiskerade judiska hus i östra Jerusalem, utan att betala hyra till ägarna.

Riskfritt att bryta mot lagen vid antiisraeliska demonstrationer

Sammanställningen tycks visa att polisen inte ingriper för att skingra olagliga demonstrationer mot Israel. De verkar inte försöka hitta de som arrangerar dem. Deltagande i olagliga demonstrationer är inte straffbart – bara att arrangera dem. Även om det finns bilder och intervjuer med arrangörer och deltagare tycks det inte leda någon vart. Och polisen är dåliga på att lämna ut allmänna handlingar i tid.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem