Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Skydda Norrköpings synagoga – i skuggan av Kristallnatten

Norrköpings synagoga (Foto miff.se)
En vädjan till de goda krafterna i Norrköping att göra vad de kan för att skydda Synagogan och den lilla nationella minoriteten av svenska judar.

Styrelsen i Vänskapsförbundet Sverige-Israel Östergötland har idag publicerat en vädjan i Norrköpings Tidning om skydd av synagogan och den lilla svenska judiska minoriteten.

 

Den vackra synagogan i Norrköping har sedan 1858 varit en del av stadens rika arv. Byggnaden betyder mycket, såväl för stadens judar som för många andra Norrköpingsbor. Synagogan är ett byggnadsminne sedan 1978 och ett viktigt gemensamt kulturarv.

Synagogan har överlevt flera brandattacker. Exempelvis, natten till den 19 december, 2022 då byggnaden utsattes för ett mordbrandsförsök. Det har även förekommit andra typer av attacker.

Den palestinska terrororganisationen Hamas angrep den 7 oktober, 2023 obeväpnade barn, ungdomar, äldre, män och kvinnor i södra Israel. Hamas iscensatte en vidrig massaker och när slakten var över så var ca 1400 israeler mördade, tusentals lemlästade och över 240 kidnappade. Israel har varit tvunget att ta legitima steg för att skydda sin befolkning och undanröja terrorhotet från Hamas. Det pågår nu ett krig mellan det demokratiska Israel och terrorsekten Hamas.

I efterdyningarna, så har Hamashyllande grupper i Sverige ansett att Israels försvar är en förevändning för antisemitiska attacker mot judar även i Sverige.

Draperiet "parochet" döljer totahrullarna som man läser ur under gudstjänsterna. Davidsstjärnan "magen David" i mitten, med den eviga lågan "ner tamid" hängande framför. (Foto miff.se)

Det finns en befogad oro att Norrköpings Synagoga samt tillhörande församlingsmedlemmar skall utsättas för terrorbrott. Denna oro ökar, när vi närmar oss datumet 9 november, dvs datumet för Kristallnatten.

Kulmen på de extremt blodiga och våldsamma nazistiska förföljelserna av judar i Tyskland natten 9 november 1938 kallas som sagt Kristallnatten. Omkring 400 judar mördades, ca 25,000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ner och 7,500 butiker vandaliserades.

På en del svenska gator härjar emellanåt hotfulla pro-palestinska demonstranter, vissa av dessa försvarar Hamas rätt att mörda judar. De skanderar ”Free Palestine” kodorden för att utrota judarna och förinta Israel. De borde åtminstone ha anständigheten att säga sanningen: De älskar inte palestinier i Gaza utan de hatar judar.

Med tanke på den uppvigling som skett, så vädjar vi till de goda krafterna i Norrköping att göra vad de kan för att skydda Synagogan och den lilla nationella minoriteten av svenska judar.

Wikipedia

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem