Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Socialdemokratiska Israelvänner – Hamas är både israelernas och palestiniernas största fiende

Socialdemokratiska Israelvänners ordförande Kristofer Åberg längst till höger i bild, lyssnar till Lars Adaktusson VSI vid riksdagens högtidlighållande av Israels 75-årsdag. Längst till vänster Ulf Cahn, Förenade Israelinsamlingen.
På grund av obefintlig empati med israeliska judar så missar fyra S-debattörer att ställa frågan: varför krigar Israel i Gaza? skriver Kristofer Åberg.

I en replik på fyra partikollegors upprop i SvD Debatt ställer sig ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, Kristofer Åberg, kritiska frågor:

”Det genomgående spåret i uppropet är att bara belysa och fördöma Israels krigföring. Inte ett ord nämns om Hamas, inte heller om de israeler som dödades i Hamas massakrer. Gick det verkligen så snabbt att glömma 7 oktober – det näst största terror­angreppet i modern tid, det största massmordet på judar sedan Förintelsen?”

“Gick det verkligen så snabbt att glömma 7 oktober”

”På grund av den obefintliga empatin med israeliska judar, så missar debattörerna att ställa frågan: varför krigar Israel i Gaza? Tar man inte med det i beräkningarna så undflyr man också möjligheten att lösa konflikten. Debattörerna vill använda ekonomiska påtrycknings­medel, men ekonomin är inte alls kopplad till Israels drivkraft i konflikten. Det som är Israels drivkraft är att befria alla som tagits som gisslan, samt att säkerställa att Hamas inte kan utföra liknande attacker igen (vilket de gång på gång sagt att de vill).”

“…missar debattörerna att ställa frågan: varför krigar Israel i Gaza?”

Åberg anser att de fyra socialdemokraterna inte hänvisar korrekt till EU:s linje:

”Så här löd pressmeddelandet i samband med det senaste kravet på vapenvila: ´Parlamentet kräver att alla som hålls som gisslan omedelbart friges och en upplösning av terrorist­gruppen Hamas.´ Det är ett givet krav: I Hamas stadgar (och till med barnprogram) har gruppen uppmanat till att döda alla judar. Där blir det knappast aktuellt att kompromissa och mötas på halva vägen.”

Socialdemokraten Åberg tvekar inte om skulden till kriget:

”Hamas har utan tvivel skapat ännu en katastrof för det palestinska folket, och det israeliska. Antalet döda har ökat ytterligare bara på några dagar. Israel uppger att hälften av alla dödsoffer är milismän från Hamas. Givetvis kan och bör man ifrågasätta sådana siffror. Riktigt bisarrt blir det dock när S-debattörerna påstår att alla 26 000 som dödats i Gaza är ”civila palestinier”.

”Hamas har utan tvivel skapat ännu en katastrof”

Kristofer Åberg står modigt upp för en ärlig och mångfacetterad bild, som kräver ett starkt mått av självkritik inom socialdemokratin:

”Den här ensidigheten är sedan gammalt. Vi har följt skandalerna med företrädare för SSU som ropat “krossa sionismen” och att de hatar Israel (ett hat som aldrig riktats mot ett ickejudiskt land). Men faktum är att även toppskiktet har liknande åsikter. Både SSU och Palmecentret har argumenterat för att ”bli av med ockupationen helt och hållet”. Gång på gång har man dock samtidigt argumenterat för att ockupationen startade 1948 (snarare än 1967). Att bli av med ockupationen blir då synonymt med att bli av med Israel. Talet om tvåstats­lösning ses i sådana kretsar som en tillfällig åtgärd, innan hela Israel ska förgöras.”

“även toppskiktet har liknande åsikter”

Även i en replik till Palestinagrupperna i Skåne försvarar Åberg tydligt en nykter och rättvis syn:

”Palestinagrupperna skriver i Syre att Israel i decennier ägnat sig åt fördrivning av palestinier, och att de skulle vilja göra Gazaremsan obeboelig. Det är en väldigt märklig ”etnisk rensning” och ”fördrivning av palestinier”, när statistiken visar att antalet invånare i Gaza fördubblats de senaste 20 åren. Återigen framstår det som att Palestinagrupperna inte har intresse i det palestinska samhället, utan att allt bara handlar om att hetsa mot Israel.”

“allt bara handlar om att hetsa mot Israel”

Även i synen på straff för terrorbrott står socialdemokraten Åberg för en självklar och rättvis syn, när han tillrättavisar Palestinagrupperna:

”Man nämner också straffrihet för extrema bosättare och andra som begår våldsbrott. De ska naturligtvis straffas. Men återigen: Palestinagrupperna tycks inte bry sig om Palestina. Där finns inte bara straffrihet för våldsbrott, utan man belönas rikligen via ”martyrfonden” om man mördar civila i Israel.”

“Palestinagrupperna tycks inte bry sig om Palestina”

Ett annat av de viktiga budskapen i Åbergs replik är vem som är både israelernas och palestiniernas största fiende:

”Hamas är både israelernas och palestiniernas största fiende. Eller hur är inställningen till Hamas i Palestinagrupperna? Är det som i Norrköping, där er kontaktperson inte vill ta avstånd från Hamas och även samverkat med grupper som hyllat 7 oktober-attackerna?”

“hur är inställningen till Hamas i Palestinagrupperna?”

Socialdemokratiska Israelvänners ordförande Kristofer Åberg i mitten i riksdagshuset september 2023. Före detta partiledaren för KD Alf Svensson till vänster och Israelkännaren universitetslektor Anders Persson till höger. (Foto MIFF)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!