Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Sverige med Israel mot antisemitism i FN

FN:s högkvarter på Manhattan i New York (Foto wikimedia commons)

Sverige förenades med Israel mot den tydliga antisemitism som uppvisats vid Durbankonferenserna . Totalt 35 länder valde att inte delta i Durban IV under gårdagen i FN-högkvarteret i New York .

 UD:s pressjour meddelade samma dag Ledarsidorna att Sverige inte deltar i FN-mötet för att uppmärksamma att Durbandeklarationen och dess handlingsplan firar 20-årsjubileum den 22 september. 

Det finns en lång och politiskt laddad historia bakom Durbankonferensen och dess uppföljningsmöten. De tidigare konferenserna har… kritiserats för att ha antisemitiska inslag och för att ha riktat oproportionerlig kritik mot Israel. Flera länder associerar därför inte Durbankonferensen med bekämpandet av rasism, och processen har blivit politiserad.

Som följd har flera länder valt att inte delta alls vid tidigare konferenser, liksom vid dagens möte. Bland annat har en majoritet EU-medlemsstater valt att inte delta, mot denna bakgrund. Sverige har fattat samma beslut.”

En positiv svensk-israelisk utveckling

Beslutet att bojkotta den antisemitiskt stämplade konferensen, kan ses som ett svar på de återupptagna svensk-israeliska varmare relationerna. Genombrottet kom med israels utrikesminister Yair Lapids samtal med utrikesminister Ann Linde förra veckan.

Malmö Forum mot antisemitism

Ett Internationellt Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism i Malmö den 13 oktober får också en bättre image, när nu Sverige tar ställning mot den antisionism som präglat Durban-tillställningarna.

IHRA:s definition av antisemitism

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson tog 1998 initiativ till bildandet av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). IHRA:s Stockholmsdeklaration 2000 innehåller en arbetsdefinition av antisemitism. Det är klokt av Sverige att nu inte bryta mot definitionen, som man ratificerade 2020, genom att delta i en antisemitstämplad konferens. Särskilt som Sverige blir ordförandeland för IHRA i mars 2022.  

35 länder bojkottade det antisemitiska mötet

Albanien, Australien,  Bulgarien,  Colombia, Cypern, Dominikanska Republiken, Estland, Frankrike, Georgien,  Grekland, Honduras, Israel, Italien, Kanada, Kroatien, Litauen, Nordmakedonien, Montenegro, Moldavien, Nederländerna, Nya Zealand, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Ukraina, USA  Uruguay och Österrike.

Alla dessa stater ställde upp för Israel och mot internationellt organiserad antisemitism.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem