Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Teater som hyllar terrorist fick svenskt bidrag

Terroristen Zakaria Zubeidis charmiga, oskuldsfulla utseende kan lura vem som helst som inte vet vilka mord han bär ansvar för. (Foto Twitter)

Svenska skattepengar har i flera år bidragit till en teater som öppet stöder terror mot israeler och dömda mördare. Varför undrar MIFF? Läs svaret!

Flykten av de 6 terroristerna varit den absolut största nyheten i Israel under veckan, med oroligheter på Gaza, i Judéen och Samarien som följd. En av terroristerna, Zakaria Zubeid, var en av dem som startade The Freedom Theatre i Jenin. Denna teater stödjer öppet deras flykt, deras handlingar och ber allmänheten att hjälpa dem. 2011 gav Anna Lindh foundation 12 miljoner kronor till teatern för att driva en förskola. Även svenska staten har bidragit.

Följande brev skickades därför till Svenska Generalkonsulatet i Jerusalem:

”Tidigt på morgonen den 6:e september, 2021, bröt sig sex högsäkerhetsfångar ut ur fängelset i Gilboa, Israel. Samtliga fångar sitter fängslade för terrordåd, mord och/eller planering till mord på civila. En av fångarna är Fatahkommendören Zakaria Zubeid, som även var med och startade Frihetsteatern i Jenin, i Samarien. 

Zubeid hyllas idag på Frihetsteaterns Facebook hemsida, och de har även ändrat hemsidans bild, till en bild av Zubeid. De uttrycker sin oro för vad som kan hända honom om han tillfångatas av israeliska styrkor, som letar efter de sex terroristerna när denna mail skrivs.

Frihetsteatern stödjs av det Svenska Generalkonsulatet i Jerusalem, en teater/organisation som alltså öppet stödjer terror mot civila, mord på civila och planering till mord på civila.  

Jag finner det frånstötande och upprörande att svenska skattemedel går till en organisation (teater i det här fallet) som öppet stödjer terror, så nu undrar jag hur konsulatet berättigar detta stöd?”  

Mvh, 

Christina Toledano Åsbrink 

 

Svaret från generalkonsulatet:

Hej Christina,

 

Sveriges generalkonsulat ingick 2016 ett avtal med Palestinian Performing Arts Network, PPAN, för att genomföra ett program kallat “Performing Art is a Right and an Entitlement” (Konstuttryck är en rättighet och en förmån, red). Freedom Theatre ingick som nätverksmedlem i PPAN:s program. Programmets aktivitetsperiod avslutades 31 december 2020. I dagsläget utgår således inget finansiellt stöd från generalkonsulatet till Freedom Theatre via PPAN.

 

Vänliga hälsningar

Sveriges generalkonsulat i Jerusalem generalkonsulat.jerusalem@gov.se

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem