ID-korten på de sex terroristerna. (Foto: sociala media)

Sex livstidsdömda palestinska terrorister har rymt

Säkerhetsstyrkor arbetar enligt The Jerusalem Post intensivt med att få tag i rymlingarna från Gilboa-fängelset i norra Israel och med att förhindra våldsamheter.

De sex fångarna flydde från Gilboa vid halv fyratiden på måndagsmorgonen, då de sågs av en lantbrukare, som larmade. De hade grävt ett hål under badrummet i sin cell under en längre tid och flydde genom en tunnel, vars utgång låg precis under ett vakttorn.

“Extremt farliga”

Alla de dömda terroristerna anses alla vara extremt farliga. Samtliga sex män har israeliskt blod på sina händer. Flyktingarna har tillsammans varit ansvariga för dussintals israelers död, och israeliska säkerhetsstyrkor vill förhindra ytterligare blodsutgjutelser, särskilt under de judiska helgdagarna under den kommande månaden.

Risk för ny terror

En av fångarna är Zakaria Zubeidi, ledare för Fatahs Al-Aqsamartyrernas brigader, och spelade en nyckelroll i den andra Intifadan.  Israeliska säkerhetstjänsten tror att de kan utföra en attack medan de är på fri fot, eller att andra palestinier som uppmuntras av deras flykt kan utföra attacker i ett försök att distrahera trupper från jakten. Och skulle flyktingarna dödas av säkerhetsstyrkor, kan en ny våg av terrorattacker bryta ut.

Yaqoub Mahmoud Qadri och Eyhem Fuad Kemamji mördade judiska bosättare och har två livstidsstraff. Mahmoud Abdullah Ardah och Mohamed Qassem Ardah har dödat israeliska soldater.

Maktkamp mellan Hamas och Fatah

Sedan Operation Guardian of the Walls och det inställda palestinska valet har Hamas och Fatah kämpat för dominans på Västbanken. De känner mer stöd för att anfalla israelska säkerhetsstyrkor efter striderna i maj. I Jenin har den palestinska myndigheten (PA) mycket litet stöd. Inflödet av vapen har ökat liksom våldet mot israeler. Skulle fångarna ha tagit sig till Jenin, kan detta leda till en mycket allvarlig eskalering.

Jenin är våldets centrum på Västbanken

Under de senaste månaderna har staden Jenin blivit ett fäste för det palestinska kriget mot Israel. Skottlossningar bryter ut när trupper går in för att utföra arresteringar.

Jenin är inte bara Zubeidis hemstad, utan är en av de mest våldsamma städerna på Västbanken. Stödet för islamisk jihad är stort och de morddömda är hjältar där. De kan hitta invånare villiga att gömma dem.

Tre möjliga flyktvägar

Skulle de bestämma sig för att inte utföra en attack och istället fly, finns det tre huvudsakliga platser där flyktingarna kan ta sig: över gränsen till Jordanien, till Gaza eller till Jenin, där de alla är från.

Tar de sig in i Jordanien, kommer de inte att utelämnas. Ahlam Tamimi är efterlyst av USA för sin roll i att organisera den dödliga pizzeriabombningen i Sbarro 2001 i Jerusalem som dödade 15 personer. Hon bor i Jordanien efter att ha befriats från ett israeliskt fängelse som en del av en fångbyte.

 

Alla Israels säkerhetstjänster deltar i jakten och över 200 kontrollpunkter har upprättats över hela landet. Hundar och flygplan används också och Shin Bet (Israels säkerhetstjänst) samlar in underrättelser. Det kan ta några dagar, om inte några veckor eller månader. Men säkerhetstjänstemän är fast beslutsamma på att de kommer att hittas.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram