Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

SVT:s partiledardebatt om Hamas terrorkrig mot Israel

Partiledardebatten på SVT kom till stor del att handla om de sju riksdagspartiernas syn på Hamas angrepp. (Skärmdump)
De första 13 minuterna av Sveriges Televisions partiledardebatt kom att handla om den akuta krigssituationen orsakad av Hamas terroranfall mot Israel.

SVT journalisterna: Igår började den terrorstämplade rörelsen Hamas att skjuta missiler mot Israel från Gaza och Hamasmilis tog sig över gränsen och sköt ihjäl och fångatog Israel. Israel har svarat med flygräder mot Gaza och hittills uppges omkring 600 israeler ha dödats och nära 400 palestinier i Gaza.

Statsminister Ulf Kristersson, hur reagerar du på det som hänt?

Det är helt fasansfulla bilder som kablas ut och det här är ju en terroristorganisation som ni sa, som angriper, dödar, kidnappar helt oskyldiga människor. Det här måst få ett slut. Den civiliserade världen står upp bakom Israels rätt att försvara sig, naturligtvis.  Men gör också vad vi kan för att det här inte ska eskalera till ännu värre våld. Det är helt fasansfulla scener.

Statsminister Ulf Kristersson, Moderaterna

Det första (man bör göra) är ju att man är helt entydiga i fördömandet. Det tycker jag också borde gälla människor i Sverige. Jag blir djupt beklämd när jag ser människor som fira de här terrorangreppen på svenska gator. I flera olika städer har vi sett detta. Det är djupt beklämmande. De borde skämmas, faktiskt. Entydigt stå upp för dom som drabbas, entydigt fördöma terroristorganisationen.

Magdalena Andersson, hur tycker du att Sverige och kanske EU ska agera

Det är fruktansvärda scener som vi ser utspela sig och helt oskyldiga människor som bombas. Familjer som flyr för sina liv. Här är det ju viktigt att världen talar med en röst, både i att fördöma Hamas angrepp, men naturligtvis också vara tydlig med att Israel har en laglig rätt att försvara sig i det här läget.

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna.

Att fira att oskyldiga människor drabbas på det här sättet – det är avskyvärt.

Johan Pehrsson, du har sagt att Liberalerna vill dra in bistånd, allt bistånd, till Palestina och att Sverige bör börja exportera alla typer av vapen till Israel. Varför då?

Johan Pehrsson, Liberalerna

Vi måste vara kristallklara med att vi står bakom Israel i denna svåra stund. Dom har utsatts för en krigsförklaring, ett terrorangrepp, på bredden och på djupet som är det värsta som vi kanske sett på 50 år. Människor som kidnappas, mördas. Och i det här läget så ska vi göra allt för att stödja Israel. Det är Liberalernas bestämda uppfattning. Jag pratade länge med Israels ambassadör i eftermiddags och försäkrade honom om att Liberalerna, och jag hoppas fler här inne, kommer göra allt vi kan för att visa solidaritet i denna mycket, mycket svåra stund, för att se till att det här upphör och att Israel får det stöd som behövs för att försvara sig i detta fruktansvärda läge.

Märta Stenevi, vad tycker du att Sverige borde göra nu?

Jag instämmer i fördömandet av de här fruktansvärda terrorattackerna som har utspelats, men jag vill passa på att rikta också all min medkänsla till de palestinier i Sverige och den judiska befolkningen i Sverige, som båda nu sörjer och räds för sina vänner och släktingar i både Gaza och i Israel. När det nu nästan tusen personer dött den här helgen. Det är tusen personer som inte kommer hem till sina nära ock kära. Civila på båda sidor av gränsen som far illa i detta. Vi måste börja arbeta för en fredlig lösning igen. Vi kan inte låta det här bara bero.

Märta Stenevi, Miljöpartiet

I det här läget måste vi klara att skilja på terrororganisationen Hamas och den palestinska befolkningen, där det inte är palestinska skolbarn som skjuter raketer. Och att göra en redan mycket svår situation för civilbefolkningen i Palestina kommer inte att lösa det här kriget. Det kommer inte att skapa fred. Och kan vi inte börja som världssamfund att arbeta för en fredlig lösning mellan två civilbefolkningar, så är jag djupt, djupt oroad över att det här våldet kommer att eskalera och fortsätta.

Ebba Busch, vad bör Sverige göra  nu?

Det är gott att se att det är ett kraftigt fördömande från höger till vänster till den här fasansvärda aktionen. Hjärtat gick ju fullständigt sönder när jag tog del av intervjun där en mamma berättar hur hon är i telefonen med sina barn när de blir kidnappade, när de får sitt hem sönderslaget tidigt på morgonen. Hon sa att jag vet inte om mina barn är tillsammans, om de har kläder på kroppen, om de torteras, om de får mat. Jag vet inte var de är.

Ebba Busch, Kristdemokraterna

Som partiledare för Kristdemokraterna så tycker jag att det är fullständigt självklart att det var ett stort misstag när Sverige under tidigare regering valde att erkänna staten Palestina, som uppenbart inte har koll på de mest grundläggande delarna av Montevideo-överenskommelsen. Vi bör frysa biståndet till Palestina omedelbart. Det är mycket anmärkningsvärt att palestinska staten inte har fördömt denna fruktansvärda aggression. Jag har inte sett något liknande sedan Yom Kippurkriget i början av 1970-talet.

Muharrem Demirok, hur reagerar du?

Reaktionen över det som har hänt är avsky inför dom bilderna vi har sett kablas ut och inför den verklighet som många israeler vaknade upp till i det här fruktansvärda terrorangreppet. Och jag delar uppfattningen att det är skönt att se den bredd av fördömanden som vi nu ser och som har skett världen över. Och jag tror vi behöver vara ännu tydligare i vårt stöd till Israel i den här svåra situationen. Dom har all rätt att försvara sig och vi behöver sluta upp bakom deras rätt att göra det. Och Hamas är dom som bär ansvar för eskalationen i det här läget.

Muharrem Demirok, Centern

Frysa biståndet?

Ja, men jag utesluter ingenting. Och så länge som inte den palestinska myndigheten faktiskt fördömer det som har hänt så försvårar dom ju situationen för hela den palestinska befolkningen.

Jimmie Åkesson, hur ser Sverigedemokraterna på det som har hänt?

Det är fasansfullt, naturligtvis. Frysa biståndet måste vi göra så vi kan garantera att inte en enda krona av svenska skattemedel går till den här typen av terrordåd. Att se över det här väldigt olyckliga socialdemokratiska erkännandet av staten Palestina, det måste vi också göra. Det är en uppmaning från mig till regeringen att göra det.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

Sedan tycker jag att det är jättefint att vi står här och är överens och fördömer och så, men om man ska vara ärlig så är faktiskt den svenska vänstern samlat inte trovärdigt i det här fördömandet och någon måste säga det. Jag har en socialdemokratisk riksdagsledamot som alldeles nyligen kramades med en uppsatt Hamasledare.

Vi har från Socialdemokraterna, till Vänstern, till Miljöpartiet både företrädare och partikopplingar till både Hamas, men också andra allsköns, väldigt ytterst tveksamma palestinska organisationer. Och det kanske inte egentligen i sig på pappret ser så illa ut, men det där legitimerar ju. Varje stöd till tveksamma organisationer i Palestina från Socialdemokraterna, från Vänstern eller från någon miljöpartist – det legitimerar precis det som händer nu. Det är jättebra att ni nu står här och fördömer detta, men var är trovärdigheten, när man samtidigt inte utesluter riksdagsledamöter som uppenbarligen har kopplingar till Hamas. Jag köper inte det.

Magdalena Andersson – en socialdemokratisk riksdagsledamot som har kopplingar till Hamas?

Han har ägnat sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas. Jag tror inte det finns någon riksdagsledamot som har så många gånger i riksdagen skrivit motioner eller uttalat att Hamas är en terroristorganisation och är hans största politiska fiende. Och dom partier och organisationer som vi Socialdemokrater samverkar med i Palestina, det är ju dom som är de politiska motståndarna till Hamas. Vi samverkar alltså med rörelser som är mot Hamas och försöker stötta dom i kampen mot Hamas.

Hur ser du på att Mahmoud Abbas inte har fördömt det här dådet?

Jag tycker det är väldigt bekymmersamt. Och jag förväntar mig naturligtvis en reaktion från Palestina kring det här.

Var det rätt att Sverige erkände Palestina som stat?

Ja. Att det är en tvåstatslösning som är vägen framåt för att man ska kunna få fred i den här delen av världen det är för mig en självklarhet.

Jimmie Åkesson:

Jag köper inte det här. Det beror på vem du frågar, men om du frågar Abbas själv eller någon annan till Fatah så är man väldigt tydlig med att det är närmast omöjligt att skilja alla de här organisationerna åt. Det som är gemensamt för alla de här organisationerna – dom legitimerar detta genom att till exempel inte kraftigt fördöma. Och det är otroligt bekymmersamt, menar jag, att Sveriges största parti har den typen av kopplingar idag.

Nooshi Dadgostar – dina reaktioner?

Nooshi Dadgostar, Vänstern.

Ingen kan ju vara neutral inför de bilder som vi ser. Barn som blir kidnappade. Civila mammor och pappor som blir bombade av den här terrorsekten Hamas. Och det våldet måste upphöra omedelbart. Vi ser ju nu också en eskalering. Att inte det här nu ska bli ett blodbad kräver ju nu eldupphör. Så nu måste våldet och attackerna upphöra. Och det gäller ju naturligtvis även Israel. Vi skulle samlat behöva, hela världssamfundet, sätta tryck på frågan om fredsförhandlingar. Det finns ingen utväg ur detta bortanför en tvåstatslösning där palestinier och israeler kan leva sida vid sida med varandra. I fred och frihet. Det måste ändå vara lösningen vi ser framför oss.

Statsminister Ulf Kristersson: Blir det en frysning av Palestinabiståndet?

Det sker ju faktiskt just nu en översyn av det biståndet. Redan innan det här förfärliga inträffade, just för att säkerställa att det inte är så att en enda skattekrona går till någonting som ens är i närheten av terrorism. Och den (översynen) blir bara ännu viktigare. Vi kommer nagelfara extremt noga att det sker också.  

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem