Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av tre nya i Sidas styrelse

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är Sveriges mest kände expert på området. (Foto Wikipedia, Boberger)
Regeringen har utsett tre nya ledamöter i Sveriges biståndsorgan Sida för att ”skapa transparens” och för att ”bistånden riktas rätt”.

De tre nya ledamöterna i biståndsmyndigheten Sidas styrelse som regeringen utsåg i förra veckan är Magnus Ranstorp, Nina Larsson och Edvard Agrell.

Det var två vakanser i styrelsen samt ett förordnande som löpte ut som var anledningen till de nya utnämningarna.

– Nu har Sida en fulltalig styrelse. Vi är väldigt nöjda, vi tror att det blir en bra sammansättning. Det handlar om att trycka in olika perspektiv, sa Forssell och fortsatte:

– Det viktiga är att skapa transparens, att se till att bistånden riktas rätt och effektivt.

Nina Larsson är yrkesofficer, tidigare partisekreterare i Liberalerna och chef för Studieförbundet vuxenskolan.

Edvard Agrell har tidigare arbetat med bistånd som generalsekreterare för KD:s internationellt center.

Magnus Ranstorp är forskningsledare och docent vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.

– Magnus har enormt lång erfarenhet av säkerhetspolitiska frågor. I den värld vi lever i nu, med terror och andra antidemokratiska krafter, behövs den typen av kompetens, sa bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

”Det är dags att sätta stopp för UNRWA”

Under rubriken ”Det är dags att sätta stopp för UNRWA” förklarade Magnus Ranstorp i SvD för tio dagar sedan varför han, som den kanske främste svenske experten på området, anser att UNRWA är så skadlig.

Anklagelserna om att UNRWA har anställda som varit inblandade i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober har lett till att de 16 största bidragsländerna, däribland Sverige och SIDA, pausat biståndet till UNRWA. Om detta skriver Ranstorp:

”De specifika bevis som Israel delat med biståndsgivarna bygger på underrättelseinformation, dokument och identifieringskort som togs i beslag under striderna i samband med terrorattacken den 7 oktober. Enligt denna dokumentation (Channel 4, 5/2) har Israel nu identifierat ytterligare 190 terrorister från Hamas och Palestinska islamiska jihad som är anställda av UNRWA, utöver det tiotal som deltog i terrorattacken. Och över hälften av alla 13 000 UNRWA-anställda i Gaza anklagas för att vara medlemmar i antingen Hamas eller Palestinska islamiska jihad (PIJ), eller ha släktingar som är aktiva där. I ett utpräglat klansamhälle som Gaza är sådana familjeband i regel av stor betydelse.”

Medan UNRWA aktivt uppmanar länder att återuppta finansieringen upptäcktes omfattande tunnlar, elförsörjning och en Hamasdatacenter direkt under UNRWA:s högkvarter i Gaza, vilket Ranstorp kommenterar:

”Dessa upptäckter komplicerar de två pågående utredningarna som har inletts av FN:s generalsekreterare António Guterres. Medan FN:s kontor för intern tillsyn (OIOS) granskar anklagelserna om att personal från UNRWA kan ha varit inblandad i attackerna den 7 oktober, har Guterres också tillsatt en oberoende grupp för att bedöma om UNRWA har gjort tillräckligt mycket åt de allvarliga anklagelserna. Denna utredning förväntas vara komplex, med tanke på att UNRWA vid flera tillfällen under många år av trovärdiga källor anklagats för antisemitiska läromedel och för skolor där palestinska barn uppmanas till hat mot judar och även får militär träning.”

”UNRWA bör inte fortsätta”

”UNRWA bör inte fortsätta i sin nuvarande form. Organisationens lokalanställda har en stark förankring med Hamas. Dessutom är UNRWA det enda flyktingorgan som fokuserar på en enskild folkgrupp och tillhandahåller en flyktingstatus som ärvs i generationer. Något motsvarande har inte funnits för de judiska flyktingar som fördrivits från arabvärlden efter Israels tillkomst, och som i dag utgör Israels största befolkningsgrupp.”

“innebära en utplåning av den judiska staten Israel”

“Antalet palestinska flyktingar har ökat dramatiskt, från 750 000 år 1948 till nästan 6 miljoner i dag. Att ge alla dessa palestinier rätt att återvända skulle i praktiken innebära en utplåning av den judiska staten Israel. Detta faktum är väl känt för både israeler och palestinier och utgör ett allvarligt hinder för en tvåstatslösning.”

Magnus Ranstorp är ny styrelseledamot i biståndsorganet Sida. (Foto Wikipedia Frankie Fouganth)

”UNHCR bör ta över det humanitära uppdraget från UNRWA”

”UNHCR, som är det FN-organ som hanterar alla andra flyktingsituationer i världen, bör ta över det humanitära uppdraget från UNRWA. Detta skulle också kräva att länder som Libanon, Jordanien, Egypten och Syrien river befintliga flyktingläger och i stället bygger permanenta bostäder för palestinska flyktingar samt ger dem fullt medborgarskap i respektive land, som en del av en större regional lösning.”

“ett verktyg för att bibehålla en kontinuerlig konflikt med Israel”

”När diskussioner om sådana lösningar kommer på tal, avslöjas arabvärldens sanna ansikte. Ofta har dessa länder inte något verkligt intresse för den palestinska frågan förutom att använda den som ett verktyg för att bibehålla en kontinuerlig konflikt med Israel.”

MIFF:s kommentar: En kunnigare och tydligare styrelseledamot i Sida kan fredsälskande Israelvänner inte drömma om. Sidas katastrofala effekt på fredsarbetet kan äntligen få ett slut med Magnus Ranstorp.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!