Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Du behöver inte vara jude för att bli framgångsrik i Israel

Hur mycket makt ska 15 icke politiskt valda domare i Högsta domstolen ha? (Foto Olivier Fitoussi/Flash90)
Även om de flesta judar i Israel inte är framgångsrika eller förmögna, så presenteras ibland en felaktig bild av att möjligheten är förbehållna majoritetsfolket. Men så är det inte. I24News presenterar några av Israels tusentals framgångsberättelser om arab-israeler i en YouTube-video.

Styrelseordförande för Israels största bank Leumi är en arabisk muslim från den arabiska staden Tayibe. Han heter professor Samer Haj Yahya och är alltså muslim, arab och israel. Hans position utmanar den antisemitiska stereotypen om att ”judarna kontrollerar alla pengarna”.

Arabisk-israelisk sjukhuschef

I norra Israel ligger ett stort galileiskt medicinskt center, som drivs av en av landets mest respekterade läkare, professor Masad Barhum. Han är förresten också en arabisk israel från den arabiska staden Shfaram.

Israel har 33 sjukhus, där judar och araber arbetar tillsammans för att ge invånarna den yppersta vården. Trots att araberna bara utgör 20% av befolkningen, så är 20% av Israels läkare araber. Och hälften av alla farmaceuter.

Men hur är det med regeringens institutioner, då?

Arabisk-israelisk domare i Högsta domstolen

Den högsta juridiska nivån i landet är Högsta domstolen. Där finner vi den arabisk-israeliska domaren Khaleb Kabub. Och före honom var George Kara och Salim Jubran också domare i Högsta domstolen. Jubran var för övrigt en av dem som dömde en judisk president och en judisk premiärminister till fängelse, när de bröt lagen.

Kom ihåg det här, nästa gång du hör lögnen ”apartheid” om Israel!

Arabisk-israeliska affärskvinnor

Även arabisk-israeliska kvinnor gör avtryck i Israel. Julia Zaher från Nazareth är en framgångsrik affärskvinna som är chef för den framgångsrika Al-Arez Tehinafabriken.

Arabisk-israelisk major i IDF

I Israels försvarsstyrka IDF finns det också tusentals araber på de högsta nivåerna. Majoren Ella Waweya är den högst graderade muslimska kvinnan i IDF. Och i många förband kommenderar arabiska officerare över judiska meniga.

Arabisk-israeliska atleter

Inom sporten är det till exempel arabisk-israeliskorna Hala Mahli som är landets mästare i karate och Hanin Nassar i höjdhopp. Kick-boxarna Loay Sakas och Monya vann världsmästerskapen i år och båda kommer från arabisk-israeliska samhällen!

Vem är landslagskapten för Israels fotbollslandslag? Jo, den israeliska muslimen Biberas Natcho.

Alla kan lyckas i Israel

Det finns utmaningar för minoriteter i alla länder, men dessa exempel är inte undantag. För i den demokratiska och judiska staten Israel kan vem som helst lyckas.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem