Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

120 artister fördömer bojkott mot israelisk finansiering av festival

Sidney Opera House i festivalfärger. (Foto: wikimedia.commons)

Aussierockaren Nick Cave konstaterar att “kulturell bojkott av Israel är fegt och skamligt”

Över 120 personer inom underhållningsbranschen skrev under ett öppet brev mot bojkotten av en stor kulturfestival i Sydney, Australien, som började i torsdags. Enligt Times of Israel hade 30 uppträdanden ställts in eller fortsatt utan sponsring, på grund av ett sponsringsavtal med den israeliska ambassaden.

Ambassaden gav 20 000 USD till “Decadance”, en show baserad på ett verk av koreografen Ohad Naharin och Tel Avivs Batsheva Dance Company, som en del av Sydney Festival 2022.Showen skulle framföras av Sydney Dance Company den 6–9 januari på Sydney Opera House. På festivalens hemsida är ambassaden listad som en “stjärnpartner” på grund av sponsringen.

“bojkottrörelsen är en förolämpning”

I brevet som publicerades på torsdagen av Creative Community for Peace, sa undertecknarna att de “tror att Sydneyfestivalens kulturella bojkottrörelse är en förolämpning mot både palestinier och israeler som arbetar för att främja fred genom kompromiss, utbyte och ömsesidigt erkännande. Medan vi alla kan ha olika åsikter om den israelisk-palestinska konflikten och den bästa vägen till fred, är vi alla överens om att en kulturell bojkott inte är svaret”, fortsatte brevet.

“bojkotten mot Israel är feg”

Brevet citerade kommentarer från australiensiska rockaren Nick Cave 2018, där han sa: “Den kulturella bojkotten av Israel är feg och skamlig.”

“Israel är en verklig, levande, fungerande demokrati – ja, med arabiska parlamentsledamöter – och att engagera sig med israeler som röstar kan vara mer användbart än att skrämma bort artister eller stänga av sätt att engagera sig.”

Artister drog sig ur som svar på uppmaningar till bojkott av arabiska, pro-palestinska grupper, rapporterade The Guardian på tisdagen. Några av dem som drog sig tillbaka anklagade Israel för apartheid mot palestinierna.

Palestinian Justice Movement Sydney sa i december att man krävde en bojkott mot finansieringen av den israeliska ambassaden, och anklagade festivalen för att bidra “till normaliseringen av en apartheidstat”.

Föreställningen fortsätter

Festivalarrangörerna har dock varit fast beslutna att låta föreställningen fortsätta. I ett uttalande på tisdagen sa Sydney Festivals styrelse att de skulle behålla den Israel-sponsrade showen och att de “kollektivt vill bekräfta sin respekt för alla gruppers rätt att protestera och visa sin oro. Alla finansieringsavtal för den pågående festivalen – inklusive för Decadance – kommer att uppfyllas, och föreställningarna kommer att fortsätta”, stod det.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem