Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Regeringens retorik ingjuter mod i den våldsamma pöbeln

Fredagen den 8 mars attackerades en man i 50-årsåldern brutalt i Sandefjord på norska sydostkusten, för att han dök upp med en israelisk flagga för att uppmärksamma kvinnodagen. Han fick tillbringa över två dagar på sjukhus efter händelsen med svår smärta i huvudet och nacken. (Foto: Privat)
En man i 50-årsåldern misshandlades i Sandefjord fredagen den 8 mars. Hör du några norska politiker som protesterar?

Människor som ville visa stöd för våldtagna judiska kvinnor fick inte delta i firandet av kvinnodagen i Oslo på fredagen, rapporterade NRK den 8 mars. Samma dag misshandlades en man med israelisk flagga i Sandefjord på Norges sydostkust och flaggan sattes i brand, rapporterade Sandefjords Blad.

Nu tre dagar senare har du säkert sett många norska politiker och redaktörer som protesterat på det starkaste mot att norska judar på detta sätt berövas sin yttrandefrihet och mötts av våld? 

Nej, det gör du tyvärr inte. Varför finns det så få politiker som inser att de ska stå upp mot antisemitismen när de ser den utspela sig framför deras ögon?

I december samlades åtta av nio partier i Stortinget för en “upprop mot antisemitism” (bara partiet Rødt deltog inte). “Vi är oroade över den ökande förekomsten av demonisering av och våld mot judar i Europa, i ljuset av kriget mellan Hamas och Israel”, förklarade ledarna. Många fina ord följde, och det slutade med följande deklaration: “Det är inte bara judarnas ansvar att bekämpa antisemitism, fördomar och rasism. Det är vårt gemensamma ansvar.”

“Vi är oroade över den ökande förekomsten av demonisering av och våld mot judar i Europa”

Men har någon politiker tagit ansvar under helgen? Har någon fördömt det faktum att arrangörerna av kvinnodagen vägrade 30-50 judiska aktivister och vänner att gå med i tåget för att påminna om ödet för de kvinnliga israeliska gisslan? Från fredag ​​kväll till måndag morgon låg en jude på sjukhus i Vestfold för att han blivit misshandlad av en våldsam folkhop. Har det kommit några politiker för att besöka honom, har någon fördömt att han blev slagen och sparkad bara för att han stod i staden med en israelisk flagga?

“två poliser försöker skydda honom från flera andra som försöker slå och sparka mannen”

Våldsoffret lades in på sjukhuset till måndagen med svåra smärtor i huvud och nacke. Angriparna tog den israeliska flaggan och satte eld på den. 

”Krig och konflikt utanför Norges gränser får aldrig legitimera hets, hatiska handlingar eller våld mot norska medborgare eller norska minoriteter. Det ska oavsett inte legitimeras”, skrev politikerna i december. Men varför säger de det inte högt och tydligt i mars?

Tyvärr har vi nu en regering som inte säger något för att dämpa den våldsamma pöbeln, istället bidrar regeringens retorik snarare till att hetsa upp dem.

Två poliser i Sandefjord gjorde tydligen en bra insats för att rädda våldsoffret från den livshotande situationen, men hur kan norska politiker acceptera en situation där de våldsamma ligisterna inte bara fick gå fria, utan även bränner den israeliska flaggan som offret hade tagit med sig i en fredlig markering till stöd för judiska kvinnor? MIFF har frågat Sydöstra polisdistriktet hur många av angriparna som har gripits under helgen.


Kampen mot antisemitismen vinner man inte med vackra slagord, utan med beslutsamma fördömanden och åtgärder mot hatarna som använder politiskt våld och trakasserier.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!