Den israeliska squashspelaren Daniel Poleshchuk fotograferad december 2012. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Uteslöt israeliska deltagare – nu är VM inställt

VM i Malaysia har ställts in efter att landet vägrat släppa in israeliska idrottare.

Årets världsmästerskap i lagsquash i Malaysia har ställts in, efter att värdlandet vägrat släppa in israeliska idrottare i landet. Mästerskapet var planerat att pågå från den 7 till 12 december i huvudstaden Kuala Lumpur, skriver Times of Israel.

– Det är viktigt att alla länder som vill tävla ska få delta, säger president Zena Wooldridge i internationella squashförbundet (WSF).WSF skriver i ett officiellt uttalande att de tror på “ett öppet och inkluderande evenemang”, och att de tvingades ställa in evenemanget när de israeliska utövarna inte fick visum eller resetillstånd till Malaysia.

– Det är skamligt att de blandar sport och politik, sa Aviv Bushinsky i det israeliska squashförbundet, när det blev känt att israeliska idrottare var oönskade.

Malaysia och Israel har inga diplomatiska band och israeler är förhindrade att besöka det sydasiatiska landet. 2019 fråntogs Malaysia rätten att vara värd för världscupen i simning för paratleter, eftersom landet hotade att neka israeler inträde. Då flyttades mästerskapet till London.Ett världsmästerskap måste vara öppet för alla kvalificerade idrottare och nationer, och de måste kunna tävla säkert och fritt från diskriminering. När en värdnation utesluter idrottare från en viss nation, av politiska skäl, har vi inget annat val än att leta efter en ny värd för mästerskapet, sa Andrew Parson i den paralympiska kommittén då.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram