Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Antisemitiskt haveri på tysk konstutställning

Se upp för antisemitismen bakom BDS-masken (Foto: MSA/4il)
Stor konstutställning i Tyskland visade grovt antisemitiska verk, trots varningar. Verken har fått täckas över.

Som Times of Israel rapporterat öppnades konstutställningen i den tyska staden Kassel, trots varningar om öppen antisemitism i form av BDS. Även den svenska nättidningen Axess beskriver BDS-rörelsens inflytande i den offentliga konsten.

15:e “Documenta” som kureras av indonesiskt kollektiv som anklagas för att stödja Israel-bojkottrörelsen, trots tysk lag som förbjuder användning av federala medel för personer med BDS-band.

Utställningen Documenta, förvandlar den tyska staden Kassel till konstvärldens centrum en gång vart femte år. Kassel hade ett stort tvångsarbetsläger under andra världskriget och bombades hårt av de allierade.

Varning om antisemitism fanns

Utställningen öppnade i mitten av juni efter månader av bittra bråk. Inbrott och vandalism, anklagelser om rasism och antisemitism och en gigantisk sophög.

Grova antisemitiska bilder

En man med huggtänder, röda ögon, korkskruvslockar och hatt med inskriptionen ”SS”. En militär med gristryne, scarf med davidsstjärnan och en hjälm som det står ”Mossad” på. Under sig lider den fattiga massan.

En banderoll som väckt avsky betecknas av Axes som ”ett frosseri i antisemitiskt bildspråk” med juden som monster, utsugare och som gris, juden som nazist, juden som ond med mera. Detta har väckt enormt starka reaktioner i Tyskland.

Ursäkt för antisemitism

Banderollen som avtäcktes vid invigningen av utställningen, har nu täckts över efter kraftiga protester. Konstnärskollektivet Taring Padi anser att banderollen knyter an till specifika indonesiska teman och bad om ursäkt om någon ”kände sig sårad”.

Varningar kom långt innan utställningen om att konstnärskollektivet sympatiserade med BDS-rörelsen, som av den tyska förbundsdagen är klassad som en antisemitisk organisation.  En serie panelsamtal på temat postkolonial konst och antisemitism i samband med utställningen planerades i syfte att dämpa oron. Men Ruangrupa hoppade då av. Kritiken avfärdades som rasism.

Politiker förklarar

“Documenta har alltid varit en plats för utbyte och heta debatter”, sa Hessens delstatskulturminister Angela Dorn inför den 15:e upplagan.

För första gången sedan den lanserades 1955, styrs showen av ett kollektiv, Indonesiens Ruangrupa. Under 100 dagar visas de mycket skilda verken av mer än 1 500 deltagare på 32 platser runt om i staden, för mer än en miljon besökare.


“Documenta lovar att vara radikal, alltifrån vem som bjuds in till konsten, till ställena,” sa dess regissör Sabine Schormann till reportrar. Men inkluderingen av i synnerhet en palestinsk konstnärsgrupp som är starkt kritisk mot Israel har väckt protester.

En blogg postad av “Alliance Against Antisemitism Kassel” i januari anklagades The Question of Funding för att ha kopplingar till rörelsen Boycott, Divestment and Sanctions (BDS).

BDS är antisemitism i Tyskland

BDS stämplades som antisemitisk av det tyska parlamentet 2019 och hindrades från att ta emot federala medel. Ungefär hälften av Documentas budget på 42 miljoner euro (430 miljoner kronor) kommer från offentliga medel.

Judehat legitimt?

Flera tyska medier tog upp kritiken, vilket fick Ruangrupa att släppa ett öppet brev som fördömde “försök i ond tro att delegitimera artister och att förebyggande censurera dem på grundval av deras etniska arv.”

Den federala kulturministern Claudia Roth har stött Ruangrupa och sagt att även om Tyskland förstår sitt ansvar på grund av sitt nazistiska förflutna, borde politiskt sinnade muslimska konstnärer vara välkomna.

Den tyska kultursektorn har anklagats för att ha stora problem med spänningarna mellan konstnärlig frihet, respekt för minoriteter och landets mörka historia.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem