Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

– BDS-rörelsen är antisemitisk

Brittiska inrikesministern Priti Patel säger att BDS-rörelsen är antisemitisk. (Foto: Simon Dawson)
Allt vi ser runt BDS-rörelsen är rasistisk, säger den brittiska inrikesministern Priti Patel.

Den internationella BDS-rörelsen, som står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel, är rasistisk och antisemitisk. Det säger den brittiske inrikesministern Priti Patel. Uttalandet kom under ett tal till Conservative Friends of Israel Assembly, skriver Jerusalem Post.

BDS är rasism

– Allt vi har sett kring BDS-rörelsen är rasistiskt, sa hon och syftade på antisemitiska metaforer, teckningar och BDS-rörelsernas rop.

Patel, som innehar en av de fyra viktigaste ministerposterna i Storbritannien, är långt ifrån ensam om att anse att BDS-rörelsen är antisemitisk. Ett antal länder och politiker har kommit med liknande åsikter. Även en FN-rapport kopplar BDS-rörelsen till antisemitism.

Patels konservativa parti planerar att införa en ny lag som kommer att förhindra brittiska regeringsorgan från att engagera sig i bojkottaktiviteter som BDS.

Patel sa att när hon växte upp var antisemitism inte en del av vardagen i Storbritannien, men att detta har förändrats.

– Under mina tolv år i parlamentet har jag sett att antisemitismen i landet har ökat. Det är förfärligt. Det har infiltrerat politiken, vår politiska dialog och diskurs. Det är oacceptabelt, sa hon och påpekade att antisemitism är rasism.

Antisemitismen ökar i Storbritannien

År 2021 registrerades över 2 200 antisemitiska incidenter i Storbritannien. Det är det högsta antalet incidenter som registrerats på senare tid. Brittiska judar spottas på, kallas smutsiga och utsätts för våldsamma attacker. 

– Det är därför vi måste stå tillsammans i kampen mot antisemitismen, säger Patel.Den brittiske ministern lyfte också fram landets beslut att förbjuda allt stöd till Hamas, både den militära och den politiska flygeln.

– Det måste vara nolltolerans mot terrorism, konstaterade hon i sitt tal.2017 tog den nu avlidne brittiske rabbinen och filosofen Jonathan Sacks ställning mot BDS-rörelsen i en YouTube-video. Där hänvisade han till BDS-rörelsen som en muterad version av antisemitism:

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem