Turister på Olivberget i Jerusalem tittar ner mot Tempelberget och Klippdomen i bakgrunden i juli 2022. (Foto: Flash90)

Första EU-landet att öppna en ambassad i Jerusalem

Under våren kommer det första EU-landet att flytta sin ambassad till Israels huvudstad.

Ungern flyttar sin ambassad till Jerusalem nästa månad, rapporterar Times of Israel. Överenskommelsen om flytten har slutits under de senaste dagarna, mellan Israels utrikesminister Eli Cohen och Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

Fem ambassader i Jerusalem

USA, Honduras, Guatemala och Kosovo har redan ambassader i Jerusalem. Ungern, Tjeckien, Serbien och Australien har officiella handels- eller försvarsavdelningar i den israeliska huvudstaden. Nu blir Ungern det första EU-landet att öppna en ambassad. Papua Nya Guinea och Fiji kan bli nästa länder att etablera ambassader i Jerusalem.

Flera nya ambassader väntas

Fredagen den 3 mars kommer det också rapporter om att Israel kommer att öppna en permanent ambassad i Turkmenistan. Ambassaden kommer att ligga mindre än två mil från gränsen till Iran. Turkmenistan är ett muslimskt land som etablerade diplomatiska förbindelser med Israel efter att det blev självständigt 1991.

MIFF räknar med att Sverige också kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad till staden.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram