Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Klicka här för att bli medlem i MIFF nu – hjälp oss att nå 18 000 medlemmar

MIFF:s förväntan på blågula regeringsunderlaget

Ulf Kristersson. (Foto: Ida Nyström, flickr)
Den blågula segern i riksdagsvalet 2022 bäddar för att Israel denna gång får ett konkret erkännande i regeringsförklaringen. Detta till skillnad från den rödgröna regeringsförklaringen 2014 när Sverige frångick EU-normen och erkände en palestinsk stat.

Det blågula regeringsunderlaget, ett begrepp som föreslogs av Johan Wennström på Institutet för Näringslivsforskning, består av det ”gula” Sverigedemokraterna (SD) och de ”blåa” Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L).

Unik chans av ändra kurs

Tillsammans har dessa fyra partier en majoritet på 177 av riksdagsledamöterna bakom sig, mot de rödgrönas 173. Därmed kan de ändra kurs inom flera politiska områden, där de har en gemensam syn. Det gäller även förhållandet till Israel och dess relation till arabstaterna och den palestinska myndigheten (PA). Vad bör Sverige göra för Israel nu?

KD, SD, M och L motionerade för Israel

 MIFF:s studie 2021 av riksdagsledamöternas motioner i riksdagen, både vad gäller antalet och partitillhörighet, ger ett ganska tydligt resultat. Framför allt sverigedemokrater och kristdemokrater har fört fram ett flertal motioner till stöd för Israels situation. Men även moderat och liberal riksdagsledamot har motionerat för Israel.

Alla blågula partier eniga

Den valenkät som MIFF utförde innan valet gav väsentligen samma resultat, där alla fyra blågula svarade Ja på frågan om att sätta ekonomisk press på PA för att stoppa dess hyllning och belöning av terrorister.

Vill flytta ambassaden

SD, KD och L vill flytta svenska ambassaden till Jerusalem (och därmed erkänna staden som Israels huvudstad). M kunde inte besvara frågan med Ja/Nej, vilket enkäten krävde.

Vill avveckla UNRWA

Tre av de fyra partierna var dessutom eniga om att bidraget till UNRWA ska börja avvecklas under mandatperioden. Bara L ville utveckla fråga mer än med Ja/Nej-alternativen.

Är Golan mer komplicerat?

Golanhöjderna, varifrån Syrien vid tre tillfällen angripit Israel för att utplåna landet, ska inte återlämnas till Syrien. Det ansåg dock bara SD, medan KD, L och M inte kunde svara med Ja eller Nej.

1 Erkänn Israels huvudstad Jerusalem!

Att i en regeringsförklaring deklarera Sveriges flytt av ambassaden till Israels huvudstad Jerusalem, skulle ha ett mycket stort symbolvärde. Sverige skulle då balansera upp den slagsida som den svenska hållningen fick 2014 och ge den judiska staten det självklara stödet för dess val av huvudstad. De behöver inte ta ställning till annekteringen av den östra delen, som Jordanien ockuperade 1948 till 1967.

2 Minska palestinska bidragen!

För att pressa Mahmoud Abbas och hans Fatahparti att upphöra med att hylla och ge ekonomisk belöning åt kvinnor och män som deltagit i angrepp mot israeliska kvinnor och barn, skulle Sverige omedelbart kunna  halvera de palestinska bidragen.

3 Minska stödet till UNRWA!

Palestinska ättlingar från ett krigsområde 1948, ska bedömas lika som till exempel indiska ättlingar till flyktingar från delningen 1947. UNRWA skapar nya ”flyktingar” och fördröjer freden, vilket den blågula majoriteten verkar vara ganska eniga om. Ett minskat stöd för UNRWA skulle ge en mycket tydlig signal att alla flyktingar i världen är lika mycket värda.

4 Erkänn israeliska Golan!

Ett svenskt erkännande av annekteringen av Golan 1981, är etiskt korrekt och ekonomiskt och politiskt riskfritt. Vilken demokrati vill hävda att Assads Syrien med hjälp av ayatollans Iran skulle fortsätta ge befolkningen där demokrati och välstånd? Ett erkännande är egentligen bara ett konstaterande av fakta – internationell rätt att försvara sitt land från angrepp och att Israel aldrig kan lämna den strategiska platsen till fiender som vill utplåna dem.

Om inte nu, så aldrig

Om ett så enigt regeringsunderlag inte kan ta med en eller två av dessa fyra förslag i en regeringsdeklaration, då har partierna svikit sina löften och sina väljare. Israels dåvarande utrikesminister Yair Lapid sträckte i våras ut sin hand och värmde upp de frusna relationerna. De hade varit djupfrusna sedan tidigare regeringars ensidiga erkännande av en palestinsk stat och famösa uttalanden. Hittills har Yair Lapid, som nu är premiärminister, inte fått något i gengäld. Sverige har äntligen möjligheten att återgälda och återupprätta balansen i Israel-Palestinakonflikten.

Det blågula regeringsunderlaget har nu en historisk möjlighet att redan i regeringsförklaringen att återställa relationen till Israel.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem