Yair Lapid och Liz Truss under ett möte 2021 då de båda var utrikesministrar. Nu har båda blivit premiärministrar. (Foto: GPO)

– Hon är en sann Israelvän

Yair Lapid gratulerar den nya brittiska premiärministern Liz Truss. Han säger att hon är en sann och god vän till Israel.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Tisdagen den 6 september tog Liz Truss officiellt över som Storbritanniens nya premiärminister efter Boris Johnson. Israels premiärminister Yair Lapid gratulerade henne till utnämningen och sa att hon är en sann Israelsvän.

– Jag gratulerar min nya vän, en sann Israels vän, Liz Truss, som valdes till Storbritanniens premiärminister, säger Israels premiärminister.

Han fortsatte med att säga att de två länderna är förenade i ett “gemensamt engagemang för frihet och en gemensam vision för en bättre framtid”. Han sa också att han ser fram emot att arbeta med Truss för Storbritanniens och Israels bästa.

Lapid och Truss har byggt upp ett bra partnerskap under det senaste året, då de båda har fungerat som ländernas respektive utrikesministrar. De har bland annat ingått avtal om samarbete inom cybersäkerhet, teknik, handel och försvar. Nu har båda gått från att vara utrikesministrar till att bli premiärministrar.

Under valrörelsen inom det konservativa partiet skickade Truss ett brev till Conservative Friends of Israel där hon skrev att hon skulle överväga att flytta den brittiska ambassaden till Jerusalem. Så det återstår att se om det blir verklighet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram