Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel kommer att exportera gas till Europa i sommar

Tamarfältet är ett av Israels två stora gasfält i Medelhavet. De kan förse Europa med naturgas. (Foto: Moshe Shai/Flash90)
Som ett resultat av sanktioner och en önskan att bli mer oberoende av energi från Ryssland har Europa ett stort behov av andra leverantörer av naturgas. Israel förbereder sig nu för att täppa till en del av den brist som har uppstått på Europas energimarknad. Det kan ske redan i sommar.

– Den europeiska energimarknaden står inför en betydande brist till följd av Rysslandskrisen, säger Israels energiminister Karin Elharrar, som tittar på möjligheterna att kunna exportera israelisk gas till Europa.

Ryssland förser Europa med cirka 40 procent av sin naturgasförbrukning, mer än 150 miljarder kubikmeter per år. Israel kan inte på något sätt ta Rysslands plats när det gäller att förse Europa med gas, men landet kan hjälpa till att minska klyftan tillsammans med andra leverantörer.

– Vi är inget substitut för rysk gas, men vi har en hel del som vi kan exportera, säger en diplomatisk källa om israelisk gas.

En av planerna på att transportera israelisk gas till Europa är att först skicka gasen till Egypten. Där kan den göras flytande, så den kan transporteras vidare med båt. Avtalet med Egypten är dock ännu inte helt klart, skriver Jerusalem Post.

Planen på att samarbeta kring gasexport diskuterades vid mötet mellan Israels utrikesminister Yair Lapid och Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry under det historiska Negev-toppmötet i Israel i mars.

 

Israel har redan två stora gasfält i drift, men i september öppnar ett nytt produktions fält. Det är då exportsamarbetet med Egypten väntas komma igång på allvar. Israel tittar också på möjligheten att själv kunna göra gas flytande, utan att behöva använda Egypten som mellanhand.

Det har också pratats om att lägga en gasledning i Medelhavet, från Israel genom Cypern och till Grekland. Projektet beräknas kosta omkring 60 miljarder kronor och haft problem med finansiering, men den nya situationen i Europa kan leda till att projektet nu förverkligas.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem