Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Toppmötet i Negev  – vad blev resultatet?

Toppmötet i Negev avslutades med en presskonferens. (Foto MFA Talesperson)
Samtliga utrikesministrar från de länder som skrivit under Abraham-avtalen möttes på den ikoniska platsen Sde Boker i Negevöknen den 27 mars 2022. Förutom Utrikesministrarna från Egypten, Bahrain, Marocko, Förenade Arabemiraten och Israel, kom även USA:s Antony Blinken.

Toppmötet är ett tecken på att de fem länderna i Nordafrika och Mellanöstern vill ytterligare stärka banden mellan sig. Det finns både ekonomiska och militära fördelar att samarbeta allt mer. Det kan vara svårt att som ett enskilt land med begränsade resurser, att hävda sig mot ekonomiska påtryckningar och militärt hot.

Den historiska platsen Sde Boker

Kibbutzen Sde Boker anlades 1952 i Negevöknen i södra Israel. Israels förste premiärminister David Ben-Gurion flyttade dit redan ett år senare, när han avgick från sitt uppdrag. Trots att han återkom till politiken, fortsatte han att leva här till sin död 1973 och är begravd här. Hans starka övertygelse att kunna odla upp öknen till gagn för invandrande judar inspirerade utvecklingen av tekniken med bland annat droppbevattning.

Dag Hammarskjöld och David Ben-Gurion i Sde Boker i Negev 1959. (wikimedia)

Ökat iranskt hot samlar länderna

Enligt en analys av Jerusalem Post har det annalkande nya kärnavtalet JCPOA mellan Iran, säkerhetsrådets medlemsländer, Tyskland och EU svetsat samman de fem länderna som skrev under Abraham-avtalen. Det kan också får Saudiarabien att skriva på Abraham-avtalen. En rad diplomatiska möten och ett ökat kulturellt utbyte har stärkt förtroendet mellan Israel och de fem arabländerna. Men det är det gemensamma hotet från ett aggressivt Iran med snar möjlighet till kärnvapen, som verkligen skapar förutsättning för ökad samverkan.

Olika hot från Iran

Det iranska hotet ser emellertid lite olika ut. Irans mål är att utradera Israel helt, medan det inte använder samma retorik mot de andra länderna. Men, de hotar deras säkerhet och stabilitet. Förenade Arabemiraten är under direkt iranskt militärt hot, medan Marocko endast har ett indirekt hot mot sig från Polisario, som för krig mot Marocko. Så, även om Abraham-avtalen inte är en formell allians, delar de det iranska säkerhetshotet.

Irans förtjänst

Det är egentligen Irans förtjänst att relationerna mellan Israel och de fyra arabiska länderna värmts upp. Det är ingen tvekan om att risken för ett dåligt nytt Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) gör samarbetet mellan de fem länderna allt starkare.

Litar inte på USA:s löfte

USA:s utrikesminister Blinken, som besökte Israel för att närvara vid toppmötet, sa vid en presskonferens med Israels utrikesminister Yair Lapid att, trots en eventuell förnyelse av kärnavtalet, kommer USA aldrig att tillåta Iran att skaffa kärnvapen.

“Vi är båda övertygade, båda fast beslutna, att Iran aldrig kommer att skaffa kärnvapen”, sa Blinken. Men Israel och dess arabiska motsvarigheter till Abrahams avtal litar inte helt på det uttalandet.

Nytt JCPOA är farligt

Den tidigare brigadgeneralen Yossi Kuperwasser, chef vid Jerusalem Center for Public Affairs, säger att ett nytt kärnavtal är farligt på flera sätt. För det första kommer ett nytt JCPOA att göra det omöjligt att hindra Iran från att skaffa kärnvapen, och i solnedgången kommer iranierna att ha hur mycket de vill av höganrikat uran, även till militärt bruk.” Annars kommer de inte att skriva under avtalet.

Dessutom ger avtalet så mycket pengar att de kommer att bli den regionala stormakten i Mellanöstern, även utan kärnvapen. De kan då ge sina allierade terrororganisationer stort ekonomiskt och militärt stöd, förklarade Kuperwasser. Redan nu ger Iran prioriterat stöd till Houti, Hizbollah och Hamas.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nytt avtal stärker Iran

Slutligen, säger Kuperwasser, kommer ett nytt avtal att stärka Iran mot USA, den ”Store Satan”, som kommer att försvagas i området. Man oroas också över att Bidenadministrationen kan komma att ta bort iranska revolutionsgardet IRGC från terrorlistan, vilket kommer orsaka ett enormt inflöde av pengar, som kommer gå till ytterligare vapen. 

Bidenadministrationen verkar angelägna om att få ett avtal med Iran, men har ännu inte berättat hur de ska hindra att Iran skaffar kärnvapen.

Fler arabstater kan få Abraham-avtal

Hasan Alhasan, en forskare på Middle East Policy at the International Institute for Strategic Studies (IISS) i Bahrain anser att

“Abrahamsavtalets framtid beror till stor del på Iran. Ju mer aggressivt Iran blir, desto mer sannolikt är det att pressade stater i regionen kommer att lämna sina historiska hämningar och gå sig samman med Israel mot Iran”. Ytterligare stater, som Saudiarabien, kan också komma att ansluta sig, menade Alhasan.

Bidenadministrationen har inte varit så uppmuntrande att utöka antalet länder med Abrahamavtal, som Trump var.  Alhasan tror att länder som Oman, Qatar och Kuwait inte har anslutit sig till överenskommelsen, eftersom de är oroliga för att provocera Iran.

Kuperwasser tror att bristen på en lösning i Palestinafrågan hämmar en del länders vilja att teckna avtal.  “För tillfället tror de fortfarande att det först måste ske någon lösning på den palestinska-israeliska konflikten, vilket, enligt min mening, gör att deras egen säkerhet tas som gisslan.”

Alla deltagarna har olika skäl

Times of Israel har en lite annan syn på toppmötet i Negev. Alla länder hade sina egna orsaker till att resa till det unika toppmötet mellan USA, Israel och fyra arabstater. Tidningen menar att ”Mötet mot Iran” endast är det officiella Israels beteckning.

 

“Det vi gör här är att skapa historia, bygga en ny regional arkitektur baserad på framsteg, teknologi, religiös tolerans, säkerhet och underrättelsesamarbete”, sa utrikesminister Yair Lapid under en gemensam presskonferens i slutet av toppmötet. “Denna nya arkitektur, de delade möjligheter vi bygger, skrämmer och avskräcker våra gemensamma fiender, först och främst Iran och dess ombud.”

De övriga deltagande ländernas utrikesministrar nämnde knappt Iran. Arabiska diplomater insisterade på att det inte var oron för Iran som fort dem till Negevmötet.

Dan Shapiro är en framstående medlem av Atlantiska rådets program i Mellanöstern och har tidigare varit USA:s ambassadör i Israel och fram till förra veckan senior rådgivare till USA:s särskilda sändebud i Iran. Han sa att anledningen till de arabiska länderna att komma var olika.

Viktigast att Negevmötet hölls

“För Förenade Arabemiraten kan det vara investeringar i ren energi; för Bahrain kan det vara sjöfartsskydd; för Marocko kan det vara utbildning och jordbruk; för Egypten … [kan det vara] alla dessa”, sa han.

 

En arabisk diplomat för ett deltagarland sa att det viktigaste med mötet var kanske att det över huvud taget hölls. Det hade varit otänkbart före Abraham-avtalen.

USA stödjer Abraham-avtalen

När det gäller USA, verkade utrikesminister Antony Blinken vilja använda tillfället för att försäkra allierade i regionen att Biden-administrationen stödjer dem mot hot och deras ansträngningar att komma närmare varandra.

 

Blinken försäkrade också deltagarna att USA skulle hjälpa dem att bekämpa “Iran och dess ombud”, ett meddelande riktat mot Israel och Förenade Arabemiraten, med tanke på Jerusalems frustration över USA:s ansträngningar att återuppliva Irans kärnvapenavtal och Emiratets ilska över Washingtons vägran att inta en hårdare hållning mot houthiernas upprepade attacker mot dem.

Ekonomin viktig

En av Emiratets diplomater framhöll ändå att det inte var kärnvapenhotet som för dess utrikesminister till Israel för första gången.

“För oss handlar det om regional integration och bättre ekonomi, säkerhets- och energisamarbete”, sa diplomaten.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!