Search
Dåvarande Israels ambassadör i Frankrike Aliza Bin Noun, 2015. (CC BY-SA Erez Lichtfeld, Wikimedia Commons)

Israelisk diplomat skrek ”Ni gör mig förbannad!” åt europeiska sändebud

Diplomaten Aliza Bin Noun tappade humöret efter att diplomater från 16 länder använt rutinmöte i Judéen och Samarien (Västbanken) för att lägga fram en lista med kritik över israeliska åtgärder utanför 1967 års stilleståndslinje.

Nyligen genomfördes ett möte mellan en hög tjänsteman i israeliska utrikesministeriet och en grupp diplomater och ambassadörer från 16 europeiska länder.  Den israeliska tjänstemannen, som var värd för toppmötet, blev rasande på besökarna, enligt media.

Händelsen inträffade i december när den europeiska delegationen anlände till Israels UD för ett rutinmöte, för att diskutera situationen i de omdiskuterade områdena.

Invände mot judiska byggnationer på israeliskt område

De europeiska diplomaterna skulle diskutera ökningen av bosättarnas våld mot palestinier, men använde de också tillfället att framföra invändningar mot bland annat judiska bostadsområden i Area C.

Diplomaterna gillade inte att Israel bygger i E1-området mellan Jerusalem och Ma’ale Adumim-bosättningen samt israeliska planer på att bygga i området Givat Hamatos i östra Jerusalem. De nämnde också annat beteende i område C i Judéen och Samarien (Västbanken).  Area C är enligt gällande Osloavtal under israelisk kontroll, medan Area A och B är under kontroll av den palestinska myndigheten.

Synpunkterna presenterades av den brittiskledda delegationen i ett officiellt brev till Aliza Bin Noun, Israels tidigare ambassadör i Frankrike, som nu är chef för EU-avdelningen vid utrikesministeriet.

Bin Noun svarade att brevet var förolämpande. “Efter allt som den nya israeliska regeringen har gjort för palestinierna, kommer du för att klaga?” svarade Bin Noun irriterat.

EU och PA bygger illegalt

Sedan den nya regeringen svors in i juni förra året har den godkänt tusentals tillstånd för palestinier på Västbanken och Gazaremsan att arbeta i Israel. Den har också godkänt hundratals bygglov för palestinier i område C på Västbanken – något som inte har hänt på flera år. Till saken hör också att EU och Sverige ger stora summor till PA för att bygga illegalt på Area C.

Men regeringen har också planer för tusentals bostäder utanför vapenstilleståndslinjen från 1967 (Gröna linjen) till nivåer jämförbara med tidigare regeringar. Det har också tillåtit de illegala utposterna Homesh och Evyatar att stå kvar.

Oacceptabel EU-kritik avfärdas skarpt

Bin Noun vägrade att diskutera de punkter som européerna ville ta upp och enligt uppgift skrek hon åt dem: ” “You are pissing me off!” (”Ni gör mig rasande!”). De europeiska diplomaterna sa att stämningen var dålig och blev ännu sämre. Mötet bröt samman och slutade i en “stor kris”.

UD:s talesperson Liot Haiat bekräftade rapporten och sa att “ibland presenteras europeiska ståndpunkter på ett sätt som är oacceptabelt för oss och detta förtjänar ett skarpt och tydligt svar, även om vår reaktion inte är trevlig mot européerna.”

Incidenten inträffade när den nya regeringen arbetade för att förbättra förbindelserna med de europeiska allierade, som hade skadats under förre premiärministern Benjamin Netanyahu.

Utrikesminister Yair Lapid har försökt återknyta banden genom att träffa representanter för länder som varit bland Israels mest högljudda kritiker, som Irland och Norge.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram