Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels försvarsindustri skyddar nu Europa

Pansarvärnsmissilen Spike, tillverkad av den israeliska försvarsentreprenören Rafael. (Foto: Israeliska försvarsministeriet)
Israels försvarsexport är på 125 miljarder kronor, varav 25 % går till arabiska grannländer och lika mycket stannar i Israel. Även Europas beroende av den judiska statens avancerade försvarssystem innebär också diplomatiska fördelar.

Den förnyade rädslan för den ryska björnen och kriget i Ukraina ökar efterfrågan i Europa på stridsflygplan, stridsvagnar, artilleribatterier och självmordsdrönare och optisk utrustning, luftvärnsradar och missiler. 

När det kalla kriget tog slut började de globala försvarsutgifterna att minska. Men nu har de europeiska försvarsutgifterna växt med 30% under det senaste decenniet enligt SIPRI.  

Även om detta är underbart för vapenindustrin, kan det vara katastrofalt för resten av mänskligheten.

Israels världsledande försvarsindustrin

Israel tillverkar nästan allt på ett slagfält – från stridsvagnar, jetplan, korvetter, missiler, missilförsvar och radar till luftförsvarssystem, marinmissiler, cyberprodukter, flygelektronik och drönare.  

Men bakom de positiva uppgifterna lurar nya globala trender och den israeliska verkligheten, de flesta av dem dystra, men några faktiskt glada.

Vapen för överlevnad

Den sorgliga nyheten för den judiska staten är att 75 år efter att den tillverkade klumpiga maskingevär som behövdes i kriget 1948, förblir krig centralt i den israeliska verkligheten och dess industri. 

Om du gillar det eller inte – vapen är en biprodukt av Israels historia.

Tvingad till vapenutveckling

Israel skulle aldrig ha behövt vapen om det inte var för grannarnas krig för att utplåna landet. Och Israel skulle aldrig ha blivit en vapentillverkare om det inte hade svårt för att köpa vapen utomlands. Därför startade Israel Aerospace Industries (IAI) – en försvarsjätte med 15 000 anställda och 45 miljarder kronor i försäljning.

De stora pansarstriderna, där tusentals israeliska besättningsmän dödades, fick IDF att leta efter en stridsvagn som kunde skydda besättningen bättre. Därför skapade Israel Merkava, den enda stridsvagnen i världen med motorn i fronten.

Vapenexportens andel krympte

Men, ju mer den israeliska ekonomin mognade, desto mer krympte vapenandelen från 25 % av den totala exporten 1985 till 7 % idag.

Två nya häpnadsväckande utvecklingar har nu skett, som för några år sedan skulle ha låtit som fantasier.

Judiska folket hjälper tidigare nazistländer

Den andra osannolika händelsen är att länder som stod för förföljelser och utrotning av det judiska folket, nu köper judisk överlägsen teknik och styrka.

Inte långt från Ghettohjältarnas monument i Warszawa, beslutade polska generaler att utrusta en 1 000 infanteristridsfordon med israeliska Rafael Spike-missiler. I Holland, nära Anne Franks hus, beslutade holländska tjänstemän att köpa Haifa-baserade Elbits raketuppskjutare.

Norge, vars Quislingregering skickade hela sin lilla judiska befolkning till utrotning, beslutade nu att köpa minst 54 stridsvagnar med det israeliska Trophysystemet.

I Bratislava, där en tidigare slovakisk regering krävde judar på pengar för att transportera dem till Auschwitz, köper den nuvarande regeringen israeliska radar, pansarvagnar och Spike-missiler.

Och i Berlin, inte långt från där Wannsee-konferensen hölls och beslutade om utrotningen av judarna, beslutade den tyska regeringen att betala 38 miljarder kronor för den judiska statens Arrow 3-missiler. Judarna försvarar nu det tidigare Nazi-Tyskland från hypersoniska ballistiska missiler. 

Om tillverkning, handel och utplacering av vapen kan innebära något glädjande, så är det detta perspektivet.

Kan vapenexport ge Israel fler vänner?

I Israel diskuteras allt mer om landets imponerande försvarsteknologi kan rädda det från fysiska och diplomatiska och diplomatiska angrepp. Kan utveckling av bättre försvar och vapen avskräcka Israels fiender från att attackera den judiska staten? 

Kan försäljning av nya luftförsvars, spionflygplan, cyberkrigföring och elektronisk krigföring till EU-länder och Israels sunni-allierade i Mellanöstern stärka Abrahamavtalen och mildra kritiken över hanteringen av den palestinska frågan?

Inte många trodde på premiärminister Benjamin Netanyahus tal om att skapa regionala allianser med arabländer i utbyte mot israelisk kunskap kamp mot terrorism. Men det var vad som skedde med hjälp av USA.

Stärker andra länders försvar

Försvarsministeriets generaldirektör Eyal Zamir menade att Israels “försvarsteknikföretag och det officiella statliga försvarsetablissemanget stärker varandra… Vår försäljning hjälper andra länder att försvara sig och ge en känsla av säkerhet.”

Även försvarsminister Yoav Gallant sa att “den kreativa israeliska hjärnan leder inte bara till försäljning, utan påverkar också diplomatin och fungerar som en bro mellan stater.” Det var “ett förhandlingsobjekt för att ändra andra nationers strategi”, och deras mer positiva relation till Israel.

Missilförsvarssystemet Iron Dome beräknar banan för inkommande missiler och skjuter ner dem som är på väg mot befolkade områden. Under Gazakriget i maj 2021 sköts flera hundra raketer ner, till en hög kostnad. (Foto: IDF)

Ingen större diplomatisk förändring

Många europeiska tjänstemän hävdar att deras större beroende av israeliska försvarsprodukter på grund av Ukrainakriget, inte kommer innebära slutet på deras kritik av israelisk politik, som att bygga bosättningar på Västbanken. Men det verkar finnas en gräns för hur konkret de vill konfrontera Jerusalem.

I juni gjorde Tyskland sin första delbetalning för det israeliska långdistansmissilförsvarssystemet Arrow 3 från företaget IAI som totalt är på 4 miljarder dollar.

Skulle verkligen Tyskland införa sanktioner mot  israeliska företag på Västbanken eller på andra sätt pressa den judiska staten samtidigt som leveransen av Arrow 3 ska ske 2025?

Hotet från hypersoniska missiler

För att klara av det nya hypersoniska missilhotet från Ryssland, Kina eller Iran som hotar Europa och moderata sunnitiska länder, utvecklar israeliska Rafael ett hypersoniskt missilförsvarssystem. Denna teknik kan så småningom försvara både Israel och andra länder från Irans hot. 

Till exempel har de avancerade stridsflygen F-35, F-16 och F-15, inte det kommande israeliska stridsinformationssystemet MARS2 (Oron). Det planet kan potentiellt användas för övervakning av alla Israels fiender vid dess gränser såväl som mer avlägsna länder, som Iran. 

MARS2 har åtta operatörsarbetsstationer för informationsinsamling, sensorer för flera domäner och en mycket högre nivå av artificiell intelligens (AI) för att koordinera och systematiskt dela den multipla informationen.

Dessutom är det 40 ton tunga flygplanet snabbare, kan flyga högre och längre, i cirka 15-16 timmar, och dess övervakningskapacitet sträcker sig hundratals kilometer bort, till skillnad från tidigare plan. 

MARS 2 kan också ge en 360 graders planförsvarsbild, jämfört med den tidigare fokuseringen på ett område framför flygplanet. 

Övervakningsinformation på tera-datanivå (biljoner byte) för MARS2 täcker ett område på 10 000-tals kilometer. Detta gör den också överlägset alla drönare och det 10 år äldre F-35-planet.

Många länder verkar vilja köpa flygplanet, med ett paketpris på över en miljard dollar för två till fyra flygplan med alla tillbehör.

Men räcker detta?

Israels hot och diplomatiska utmaningar är komplexa och kopplade till långsiktiga processer.Det är oklart att någon häftig, ny teknik helt och hållet kan lösa problem, utan en bredare förändring i det säkerhetsmässiga eller diplomatiska sammanhanget.Tills dess hoppas Jerusalem att dess försvarsteknik åtminstone ska få några säkerhets- och diplomatiska poäng i regionens decennier gamla konflikter.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem