Search
Ordförande för europeiska jusika idrottsrörelsen David Beesemer. (Foto Maccabi Europe)

Maccabi räddar 500 medlemmar från Ukraina

Den judiska idrottsrörelsen Maccabi har skapat en särskild arbetsgrupp ledd av Maccabi Europe, för att rädda medlemmar av dess rörelse från Ukraina.

Maccabiorganisationen är den största judiska sportföreningen och finns i över 60 länder över hela världen. 450 klubbar och 400 000 medlemmar ingår i organisationen som vill föra judar i alla åldrar närmare varandra genom idrott och utbildning. Vart fjärde år håller man en internationell tävling i Israel. Den första tävlingen hölls 1932 och i sommar hålls tävlingarna i Jerusalem, Haifa och Netanya.

Grenarna är allt ifrån bågskytte, cykling och ridning till golf, halvmaraton och padel. Mer fysiska grenar som karate, taekwondo och rugby balanseras av stillsammare som bowling och schack.

Maccabi World Union har inrättat en särskild arbetsgrupp för att rädda medlemmar av dess rörelse från Ukraina, enligt The Jerusalem Post. Initiativet leddes av Maccabi Europe, som har sitt huvudkontor i Nederländerna och leddes av ordförande David Beesemer och president Dagmar Gavornikova.

Hittills har cirka 500 medlemmar av rörelsen direkt eller indirekt räddats från Ukraina – till Slovakien, Moldavien, Rumänien, Ungern, Polen och Tyskland. Inga har ännu kommit till Sverige. Maccabi Ukraine har 3 000 medlemmar i 20 filialer i sju större städer.

Amir Peled, ordförande för Maccabi World, säger: “Maccabi Europe förser alla som har lämnat Ukraina med mat, kläder, bostäder, transport, medicinsk hjälp och inskrivning av barn i skolor, och fortlöpande stöd för alla deras dagliga behov.”

Rörelsen driver en tjänst med dussintals bussar och fordon som är tillgängliga för medlemmar som vill lämna Ukraina till grannländerna. Arbete pågår för närvarande med att evakuera 120 medlemmar av den ukrainska Maccabiah-delegationen så att de kan delta i den 21:a Maccabiah, som kommer att äga rum i juli i Israel. Peled säger att Maccabi Ukraine-medlemmar som är intresserade av att immigrera till Israel kommer att få full hjälp med integrering.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram