Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

“Operation Exodus” för Ukrainas judar

Ukrainas president Volodymyr Zelensky (Foto wikimedia.commons)

Evakueringsplaner har upprättats för att rädda de upp emot 200 000 judarna som hotas vid en invasion.

Allt fler länder tar hem sin personal på ambassaderna i Ukrainas huvudstad Kiev och rekommenderar sina medborgare att lämna landet. De övertydliga tecknen på att Ryssland snart kommer att gå in i ytterligare delar av Ukraina, gör att Israel, USA, Danmark, Norge, Finland med flera länder evakuerar. Sveriges utrikesminister var glad över det gemensamma skriftliga svaret som EU lämnat till Ryssland, men har ännu inte reagerat på liknande sätt.

Stöd för hotade ukrainska judar

Enligt The Times of Israel har stora judiska välgörenhetsorganisationer som American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) färdiga planer på att rädda ukrainska judar. Solidariteten med de utsatta har visat sig genom att 500 miljoner kronor användes 2020 för att stödja de 40 000 mest utsatta judarna där.

Hängivna judiska räddningsaktioner

JDC var 1991 drivande för räddningsaktionen för 14 000 etiopiska judar och 2014 hjälpte de flyende judar från Luhansk i östra Ukraina och i Donetsk. Den djupa hängivenheten för att rädda judar i nöd, har lett till många farliga, men livräddande operationer. De flesta har fått en nödhamn i Israel, vilket inga judar hade före Israels återupprättande 1948.

FN handlingsförlamat

FN kommer inte att hjälpa judar denna gången heller. Längre än till en icke bindande resolution i generalförsamlingen 2014, har man inte kommit med Ryssland. För ett par veckor sedan sammankallade USA till möte i säkerhetsrådet, vilket Ryssland kallade “provokativt” och försökte stoppa. ”Situationen som Europa står för är farlig och akut”, sade Thomas-Greenfield och tillade att Rysslands agerande representerar ett “angrepp på FN-stadgans grundtanke”. Ryssland anklagade USA och väst för att “piska upp spänningarna och provocera fram en eskalering” i Ukraina.

Judisk president i Ukraina

Ukraina har världens enda judiska president utanför Israel; Volodymyr Zelensky. Han var på gång att erkänna Jerusalem som Israels ”enda och enade huvudstad, när Ukraina åter utsattes för rysk aggression.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem