Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Öppnar för ökad gasproduktion

Gasfältet Tamar i Medelhavet. Nu ska det letas efter nya gasfält i Israels ekonomiska zon. (Foto: Flash90)
Israel ändrar sig och kommer att tillåta prospektering efter nya gasfält.

Det israeliska energidepartementet meddelade den 30 maj att man har börjat förbereda nya anbud för prospektering efter naturgas utanför landets kust. Syftet är att hjälpa Europa att bli mindre beroende av rysk gas.

Västländer har sanktionerat Ryssland till följd av invasionen av Ukraina och är därmed beroende av alternativa energikällor. Israel har arbetat för att positionera sig för att bli en stor leverantör genom att använda mer av sina gasfyndigheter i Medelhavet, skriver Times of Israel.

– Den globala energikrisen är en möjlighet för staten Israel att exportera naturgas, samtidigt som vi är genuint oroade över vad som händer i Europa, säger energiminister Karine Elharrar i ett uttalande.

Israel letar nya gasfält

Israel har för närvarande produktion på två stora gasfält, Tamar och Leviathan. Så sent som i december 2021 meddelades att Israel inte längre skulle leta efter nya gasfält, utan istället fokusera på förnybar energi. Nu har ministeriet vänt och öppnat upp för prospektering efter mer gas.

– De geopolitiska händelserna i världen, och den globala energikrisen den har orsakat, har helt förändrat energimarknaden, säger Lior Schillat, generaldirektör för det israeliska energiministeriet.

Israelisk gas till Europa

Schillat hade också kunnat säga att Israel och EU redan har förhandlat i en månad om att exportera israelisk gas till Europa via Egypten. Gasen skickas genom rör till Egypten, där den görs flytande, så att den kan transporteras med båt till Europa. Israel har för närvarande inte någon sådan anläggning.

Det har också diskuterats att lägga en gasledning i Medelhavet från Israel till det europeiska fastlandet, men det ligger längre fram i tiden.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem