Video från demonstrationen i Berlin 8 april 2023. (Skärmdump från YouTube)

Polisen i Berlin vägrar låta en pro-palestinsk grupp att demonstrera – av rädsla för antisemitism

Förbud mot demonstrationer av rädsla för antisemitism.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Polisen i Tysklands huvudstad har förbjudit två planerade demonstrationer den kommande helgen. Demonstrationerna organiserades av organisationen Samidoun och var tänkta att fokusera på “Palestinska fångarnas dag”.

Baserat på erfarenheter från de senaste åren fruktar Berlinpolisen att demonstrationerna kommer att innehålla “provocerande, antisemitiska ramsor, förhärligande av våld, uppmuntran till våld och våldshandlingar”. Det skriver de i ett pressmeddelande.

Den 8 april hölls en demonstration i Berlin där stridsrop som “död åt Israel” och “död åt judarna” hördes. Terrororganisationen Hamas väpnade styrkor hyllades, visar videofilmer från demonstrationen.

Starkt antisemitiska slagord skanderades i Malmö 30 augusti 2020 liksom 8 december 2017 då svenska demonstranter uppmanades att döda judar.

Den starka kopplingen mellan anti-israeliska yttringar, antisionism och antisemitism, har påtalats tidigare av MIFF och även senast av NGO Monitor i Times of Israel.

Även i Norge har pro-palestinska demonstrationer haft tydliga antisemitiska uttryck. 2009 visades banderoller med massakerhot mot judar utanför Stortinget. Samma islamistiska slagord har också ropats under 2017 och 2021. 8 av 10 norska judar anser att Palestinakommittén bidrar till antisemitism.

Den ursprungliga artikeln har översatts och något modifierats till svenska förhållanden.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram