Innan Abrahamavtalen mellan Israel, Förenade arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko 2020 hade det varit otänkbart att se israeliska och emiratiska flaggor sida vid sida. Bilden visar flaggorna som vajar tillsammans i Israel den 17 augusti 2020. (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Svensk EU-parlamentariker i spetsen för nytt EU-initiativ för att stödja Abraham-avtalen

David Lega: – Jag ser en enorm potential i Abrahamavtalen för Mellanösterns framtid.

EU-parlamentet har lanserat ett nytt initiativ för att stödja det historiska Abrahamavtalet mellan Israel och arabvärlden, skriver European Coalition for Israel (ECI).

År 2020 slöt Israel Abrahamavtal med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko. Förhoppningen är att kunna utöka avtalen med ytterligare arabländer.

Den glada nyheten kom från Europaparlamentets ordförande, Roberta Metsola, under den officiella mottagningen av Israels självständighetsdag i Bryssel.

ECI berättar att de under ett telefonsamtal i går med det nya nätverkets ordförande, den svenske EU-parlamentarikern och Israelvännen David Lega, fick höra om Abrahamavtalens stora potential för Mellanöstern som region.

David Lega förklarar – När fördraget om upprättandet av kol- och stålgemenskapen undertecknades av Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg och Nederländerna 1952 var det inte klart för alla att fördraget skulle utgöra grunden för den långvariga fredsprojekt som senare skulle bli EU. Jag tror att Abrahamavtalet har samma potential att förändra Mellanöstern.

 

“Expanding the Circle of Peace” var temat för ECI:s 20-årsjubileumssymposium i EU-parlamentet redan i mars, där EU-parlamentarikern David Lega var en av huvudtalarna tillsammans med det nya nätverkets medordförande EU-parlamentarikern Nicola Beer och viceordförande EU-parlamentarikern Bert-Jan Ruissen.

Under konferensen uppmanade David Lega EU att underteckna Abrahamavtalet som en symbolisk gest för att visa sitt stöd. Ett av det nya nätverkets fem mål att främja förståelsen för hur viktiga Abraham-avtalen är. Ett annat är att svara på EU:s förslag och rapporter, formulera egna förslag och politiska initiativ och samarbeta med liknande parlamentariska nätverk i världen. 

Nätverket fokuserar också på att Abrahamavtalen bygger på ömsesidig förståelse, samexistens och respekt för mänsklig värdighet och frihet – särskilt religionsfrihet. 

ECI avslutar med orden: – Om samarbete kunde skapa fred i Europa är det också möjligt i Mellanöstern!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram