Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Tyskland får lov att köpa Arrow 3

Missilförsvaret Arrow 3 kan skjuta ner ballistiska missiler över atmosfären. (Foto: Israeliska försvarsdepartementet)
Det är i så fall första gången ett annat land får köpa det avancerade israeliska missilförsvaret.

Enligt den israeliska tidningen Jerusalem Post har Tyskland fått tillstånd av Israel och USA att köpa det avancerade israeliska missilförsvaret Arrow 3. Det blir i så fall första gången ett av Israels mest avancerade luftvärnssystem säljs till ett annat land.

Tyska politiker har tidigare drivit på för att den tyska regeringen ska köpa det israeliska missilförsvaret Iron Dome för att avvärja hot från luften, men chefen för det tyska flygvapnet säger att Arrow 3 nu är det mest relevanta systemet mot de hot som Europa står inför idag.

Medan Iron Dome är designad för att kunna stoppa kortdistansmissiler, är Arrow 3 gjord för att stoppa långväga och kraftfullare angrepp. Idag har Tyskland inget system för att försvara sig mot sådana hot.

– Det är en av anledningarna till att vi har tittat närmare på Arrow 3 och är väldigt intresserade av det systemet, säger generallöjtnant Ingo Gerhartz.

Israel och USA godkände köpet

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ska ha drivit på för köpet av det avancerade missilförsvaret, men både Israel och USA var tvungna att godkänna försäljningen eftersom systemet har utvecklats i samarbete mellan länderna. Tyskland har nu fått ett godkännande, men detaljerna kring försäljningen är inte på plats.

Israels mest avancerade missilförsvar

Arrow 3 kan stoppa ballistiska missiler på över 100 kilometers höjd och med en rapporterad räckvidd på upp till 2400 kilometer. Systemet är ett av de mest avancerade Israel har och det har aldrig tidigare sålts till något annat land.

Det nya säkerhetspolitiska läget i Europa, där krig återigen hotar, har gjort att många länder har fått ompröva sina prioriteringar.

Som ett resultat av Rysslands invasion av Ukraina har Tyskland beslutat att öka sin försvarsbudget till 2 procent av BNP. På kort sikt kommer de att spendera 950 miljoner kronor på en snabb uppgradering av sina väpnade styrkor.

Ryssland har placerat ut flera Iskander-missiler på platser varifrån de kan nå ett antal europeiska städer, till exempel Berlin. Dessa ballistiska missiler, som används i Ukraina, flyger för högt för att de ska kunna skjutas ner av konventionella luftförsvarssystem. Arrow 3 har dock förmågan att skjuta ner dem.

– Vi måste alla förhålla oss till att vi har en granne som i dag är beredd att använda våld för att hävda sina intressen, säger Sholz till tysk media.

Israelisk försvarsteknik eftertraktad

Om Tyskland köper det israeliska systemet som fortfarande är under utveckling, kan det vara på plats och vara i drift under år 2025.Även Finland har beslutat sig för att köpa israeliskt luftförsvar från samma företag, Aerospace.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem