Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel och Jordanien undertecknade avtal om solenergi och vatten

Kung Abdullah av Jordanien. (Foto Nader Daod, World Economic Forum)

Den största affären någonsin mellan Jerusalem och Amman kommer att innebära att ett företag i Förenade Arabemiraten bygger solceller i Jordanien, varifrån Israel kommer att köpa el, samtidigt som avsaltningsanläggningen i Israel försörjer Jordanien med vatten.

Israel och Jordanien undertecknade idag det hittills största samarbetsavtal länderna emellan.  Ett företag i Förenade Arabemiraten (UAE) bygger ett stort solkraftverk i det hashemitiska kungariket för att generera elektricitet till den judiska staten. Avsaltningsanläggningen i Israel kommer i utbyte att skicka vatten till Jordanien.

Avtalet förmedlades av UAE, som stod värd för en signeringsceremoni på Dubai Expo. Närvarande vid ceremonin var UAE:s utrikesminister Mohammed bin Zayed och USA:s klimatsändebud John Kerry, som fick avtalet i hamn.

Affären är den senaste effekten av Abrahamavtalen, ett normaliseringsavtal som Israel undertecknade med UAE förra året under överinseende av Trump-administrationen. Biden-administrationen har också lovat att bygga vidare på dessa avtal, samtidigt som de står fast vid att de inte är en ersättning för israelisk-palestinsk fred.

Avtalet dubblerar mängden vatten som Israel försörjer det torra Jordanien med. Den israeliska ministern för energi och vattenresurser Karine Elharrar sa att avtalet var det “mest betydelsefulla” sedan de tidigare fienderna undertecknade ett fredsavtal 1994.

“Fördelarna med det här avtalet är inte bara i form av grön el eller avsaltat vatten, utan också genom att stärka relationerna med den granne som har den längsta gränsen till Israel”, sade ministern i ett uttalande på måndagen.

“Mellanöstern är i frontlinjen av klimatkrisen”, sa Kerry i sitt uttalande. “Endast genom att arbeta tillsammans kan länder i regionen klara av utmaningens omfattning.”

Det fanns inget omedelbart tillgängligt uttalande från den jordanska sidan om projektet som startar nästa år. Jordanien har länge offentligt tonat ned sina band med Israel.Israels avancerade avsaltningsteknik, droppbevattning, uppsamling av regnvatten och återanvändning har öppnat möjligheter för försäljning av sötvatten.

Avsiktsförklaringen säger att Jordans solcellsanläggning med en kapacitet på 600 MW kommer att exportera grön el till Israel, som förser Jordanien med upp till 200 miljoner kubikmeter avsaltat vatten.

Experter säger att det framtida samarbetet kan förbättra relationerna, som Jordaniens kung Abdullah har beskrivit som en “kall fred”. Han har emellertid ett svagt stöd i den palestinska befolkningsmajoriteten, som han själv inte tillhör. Premiärminister Naftali Bennett har prioriterat att stärka banden med Amman. I juli träffade premiärministern kung Abdullah II i hemlighet i i Amman, vid det första toppmötet mellan ländernas ledare på över tre år.

Turistparadiset Ein Gedi vid Döda havet med Jordanien i horisonten. Avsaltat vatten är en bristvara. (Foto privat)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem