Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Striden kring det amerikanska konsulatet i Jerusalem

USA:s president Joe Biden i möte med Israels premiärminister Naftali Bennett den 27 augusti 2021. (Foto: The White House)

Israels biträdande utrikesminister sade 24 oktober att Bidenadministrationen kan komma att skrinlägga sin plan att återöppna en amerikansk diplomatisk beskickning för palestinier i Jerusalem, sedan Israel uttryckt motstånd mot detta.

Konsulatet i Jerusalem införlivades i den amerikanska ambassaden, som flyttades till Jerusalem från Tel Aviv 2018 av den förre presidenten Donald Trump. Detta innebar ett erkännande av att Jerusalem är Israels huvudstad. Något sådant erkännande har aldrig behövt göras i något annat land. Det är varje suverän stats egen rättighet att avgöra var de vill ha sin huvudstad.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har tidigare uttalat sig om Washingtons plan att återöppna konsulatet för att reparera relationerna till palestinierna. Men Israels vice utrikesminister Idan Roll kommenterade utspelet med att”Jag tror att jag har goda skäl att tro att detta inte kommer att hända”.

Israel anser att hela Jerusalem är deras odelade huvudstad och säger att de inte kommer att gå med på att återöppna konsulatet. Ett öppnande skulle ge en diplomatisk signal om att staden skulle delas. Konsulatet skulle i praktiken användas av de araber som bor i Jerusalem, men inte velat ha israeliskt medborgarskap. Det skulle samtidigt innebära en diplomatisk omsvängning av USA, för att stödja palestinska myndighetens krav på att få östra Jerusalem till sin eventuella stat.

Den senaste händelseutvecklingen är ett uttalande från USA:s biträdande utrikesminister för ledning och resurser Brian Patrick McKeon. Han bekräftar att USA behöver Israels samtycke för att återöppna Jerusalems konsulat. I en tweet skrev American Israel Public Affairs Committee (AIPAC): “Viktig fråga från senator Hagerty: Måste Israel tillfrågas innan USA kan öppna eller återöppna ett konsulat för palestinierna i Jerusalem?” Svaret från DepSec McKeon blev: “Det är min uppfattning – att vi skulle behöva få värdregeringens samtycke för att öppna vilken diplomatisk anläggning som helst.”

Om USA å andra sidan öppnar ett konsulat i Ramallah på Västbanken, skulle den palestinska myndigheten se det som en bekräftelse på att deras krav på östra Jerusalem har avfärdats. Israels premiärminister Bennett föreslog president Biden detta, men han var inte intresserad.

Israel brukar ange minst fyra skäl till varför Jerusalem är en odelad huvudstad i världens enda judiska stat. Historiskt har Jerusalem aldrig varit huvudstad i någon annan stat än i judiska och staden är kärnan av judendomen.

För det andra säkrar den religionsfrihet som råder i Israel, alla religioners tillgång till sina heliga platser. Under de 19 år stadsdelen ockuperades av muslimska Jordanien, fick judar aldrig tillgång till Västra muren.

Det tredje skälet är juridiskt. Jordanien ockuperade östra Jerusalem illegalt 1948, då de anföll Israel, som hade accepterat att Jerusalem skulle var ett internationellt område. När Jordanien anföll Israel 1967 från Jerusalem, återtog man Jerusalem från Jordanien enligt internationell rätt i ett försvarskrig.

Fjärde skälet är försvarsmässigt. Alla som ser hur den aggressiva grannen Hamas har utvecklats på Gazaremsan, inser att Israel inte kan ge bort det viktigaste strategiska området till en omgivning som vill förinta det. Nu har IDF och PA kontroll över Judéen och Samarien, för att hindra att en terrorstat växer fram även i öster.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem