Ukrainas president Volodymyr Zelensky överväger att öppna en ambassadavdelning i Jerusalem 2022. (Foto: Presidentkontoret)

Ukraina kan bli nästa land att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Det är möjligt att öppna en ukrainsk ambassad i Jerusalem 2022.

Ukraina kan snart komma att erkänna Jerusalem som Israels “enda och enade huvudstad” och öppna ett ambassadkontor i staden under 2022, säger Yevgen Korniychuk, Ukrainas ambassadör i Israel, enligt Times of Israel.

Tillkännagivandet kom vid Kyiv Jewish Forum, en händelse som markerade 30 år av band mellan Israel och Ukraina. Israels minister Ze’ev Elkin, som växte upp i Ukraina, var en av deltagarna i evenemanget.

Enligt planen ska Ukrainas president Volodymyr Zelensky besöka Israel nästa år. Då kan den ukrainska ambassadens kontor i Jerusalem komma att öppnas.

Judar har bott på den ukrainska Krimhalvön sedan 300-talet, och i övriga Ukraina sedan 700-talet. Historien har stundtals varit mycket blodig, pogromer och massakrer från kosacker, tatarer, ukrainare, ryssar, tsarer och kommunister. Ukraina har bidragit till mycket av Israels befolkning och kända ledare. Idag är Ukraina det enda landet med en judisk president utanför Israel. En överväldigande del tar idag avstånd från antisemitism och antisionism.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram