Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Israel fick 33 nya «enhörningar» i fjol

Teknikindustrin är en av de viktigaste branscherna i Israel. De flesta av dem ligger i Tel Aviv. (Foto: Flash90)

Coronapandemin har inte påverkat teknikindustrin i Israel. Investeringarna fördubblades förra året.

Trots coronapandemin har israeliska teknikföretag gjort det otroligt bra de senaste åren. Och förra året var inget undantag. Det var 2021 rekordinvesteringar, för andra året i rad, skriver Yedioth Ahronot.

Branschorganisationen Start-Up Nation Central säger att förra året investerades motsvarande 235 miljarder svenska kronor i israeliska teknikföretag, vilket är rekordhögt. Det är mer än dubbelt så mycket som 2020, som också var ett rekordår.

Företag som arbetar med säkerhet, främst cybersäkerhet, är störst i den israeliska tekniksektorn. Sedan kommer affärs- och finansteknik. Dessa tre sektorer lockade cirka två tredjedelar av alla investeringar.

Enligt branschorganisationen fick Israel 33 nya Unicorns, “enhörningar”, förra året. I affärsvärlden definieras ett enhörningsföretag som ett privatägt företag som är värderat till över en miljard dollar, dvs över 8 miljarder kronor. Israel har totalt 54 sådana enhörningar. Sverige har 21 sådana företag.

“Israelska företag visade sin smidighet och lyhördhet genom att utveckla avancerade produkter och tjänster inom områden som krävde mest”, säger Avi Hasson, VD för Start-Up Nation Central.

Den tillväxt som teknikbranschen upplever, leder också till utmaningar. Många företag kämpar för att hitta tillräckligt många anställda för att möta efterfrågan. Det pågår redan en hård kamp om anställda bland israeliska företag och stora internationella företag med kontor i Israel, som Apple och Microsoft.

Israels finansminister Avigdor Lieberman har aviserat en provperiod där utländska arbetare ska kompensera för bristen på anställda i Israel.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!