Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

På väg mot ett historiskt skifte på El Al

Ett El Al-flyg lyfter från Ben Gurion flygplats den 25 oktober 2021. (Foto: Flash90)
För första gången på över 60 år överväger företaget att inte köpa plan från den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing.

Det israeliska flygbolaget El Al befinner sig i “seriösa förhandlingar” med den europeiska flygplanstillverkaren Airbus om köp av 30 nya A321neo-flygplan. Det uppger bolagets verkställande direktör.

Köpet av europeiska flygplan kan bli ett historiskt skifte för företaget, eftersom man sedan slutet av 1950-talet endast har köpt flygplan från den amerikanska tillverkaren Boeing. En av anledningarna till att företaget bara har köpt amerikanska flygplan är Israels nära relation med USA, skriver Jerusalem Post.

Men El Al, som tidigare ägdes av den israeliska staten, är redo att bryta denna trend. Det nu privatägda företaget överväger att köpa 30 europeiska flygplan för motsvarande 40 miljarder svenska kronor. Airbus A321neo har fler säten och längre räckvidd än sin amerikanska konkurrent. Planen kommer att användas på flygbolagets kortdistanslinjer, främst till Europa.

Under de kommande fem åren planerar El Al att förnya och utöka sin flygplansflotta. De senaste åren har företaget även uppgraderat sin flotta med långdistansflygplan. Som ett resultat av Abraham-avtalen, där Israel normaliserade relationerna med flera arabländer, har flera nya marknader öppnat sig för företaget.

Att även Saudiarabien har öppnat upp sitt luftrum för flyg till och från Israel har också skapat nya möjligheter. El Al har planer på att öppna ytterligare nya rutter till Asien, Australien och Nordamerika i framtiden.

Hittills i år har bolaget startat flyg till Istanbul, Dublin och Tokyo. Det finns också planer på att öppna rutter till Mumbai och Fort Lauderdale senare i år. El Al har för närvarande en marknadsandel på 23 procent av Ben Gurion flygplats.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem