Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels orala COVID vaccin godkänd för test i Sydafrika

Läkemedelskapslar och tabletter i stället för vaccinering genom injektion? (Foto wikipedia commons)

Ett COVID-19-vaccin som tas via munnen, skulle förenkla och skynda på vaccineringen för stora grupper.

Israeliska Oravax Medical meddelade igår att de har fått tillstånd från den sydafrikanska myndigheten för hälsoprodukter att börja registrera frivilliga för en klinisk fas I-prövning av det nya orala COVID-19-vaccinet där. En del av fas I-studien planeras också att äga rum i Israel, men företaget väntar på godkännande från israeliska hälsoministeriet. Efter fas I-studien vill man gå direkt in i en fas II/II-studie och vädjar om ett godkännande för akut användning i lämpliga länder.

Israelisk vaccinforskning

Företaget, som drivs av den israeliska VD:n Nadav Kidron, baserar sin teknologi på utvecklingsarbete från Jerusalems Hadassah-University Medical Center. Orameds teknologi kan användas för att oralt administrera ett antal proteinbaserade behandlingar, som annars måste ges som injektion.

Enkelt att ta vaccinet

“Vi tror att Oravaxs orala COVID-19-vaccin kan erbjuda en spännande potentiell lösning på covid-pandemin, oavsett om det är som en booster eller för ovaccinerade,” sa Kidron. En av fördelarna är att man själv kan ta vaccinet i hemmet.

Ett effektivt israeliskt vaccin

Samarbetspartnern Premas har arbetat med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset sedan mars. Oravax-vaccinkandidaten riktar sig mot tre strukturella proteiner av det nya coronaviruset, i motsats till det enkla spikproteinet som de nuvarande Moderna- och Pfizer-vaccinerna riktar sig mot, sa Kidron. Därför borde “det här vaccinet vara mycket mer resistent mot COVID-19-varianter”, sa han. “Även om viruset tar sig igenom en linje finns det en andra linje, och om genom den andra linjen finns det en tredje.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem