Läkemedelskapslar och tabletter i stället för vaccinering genom injektion? (Foto wikipedia commons)

Israels orala COVID vaccin godkänd för test i Sydafrika

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Ett COVID-19-vaccin som tas via munnen, skulle förenkla och skynda på vaccineringen för stora grupper.

Israeliska Oravax Medical meddelade igår att de har fått tillstånd från den sydafrikanska myndigheten för hälsoprodukter att börja registrera frivilliga för en klinisk fas I-prövning av det nya orala COVID-19-vaccinet där. En del av fas I-studien planeras också att äga rum i Israel, men företaget väntar på godkännande från israeliska hälsoministeriet. Efter fas I-studien vill man gå direkt in i en fas II/II-studie och vädjar om ett godkännande för akut användning i lämpliga länder.

Israelisk vaccinforskning

Företaget, som drivs av den israeliska VD:n Nadav Kidron, baserar sin teknologi på utvecklingsarbete från Jerusalems Hadassah-University Medical Center. Orameds teknologi kan användas för att oralt administrera ett antal proteinbaserade behandlingar, som annars måste ges som injektion.

Enkelt att ta vaccinet

“Vi tror att Oravaxs orala COVID-19-vaccin kan erbjuda en spännande potentiell lösning på covid-pandemin, oavsett om det är som en booster eller för ovaccinerade,” sa Kidron. En av fördelarna är att man själv kan ta vaccinet i hemmet.

Ett effektivt israeliskt vaccin

Samarbetspartnern Premas har arbetat med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset sedan mars. Oravax-vaccinkandidaten riktar sig mot tre strukturella proteiner av det nya coronaviruset, i motsats till det enkla spikproteinet som de nuvarande Moderna- och Pfizer-vaccinerna riktar sig mot, sa Kidron. Därför borde “det här vaccinet vara mycket mer resistent mot COVID-19-varianter”, sa han. “Även om viruset tar sig igenom en linje finns det en andra linje, och om genom den andra linjen finns det en tredje.”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram