Israeliskt frimärke från sommar-OS 1964

OS-medaljer till Israel i Tokyo

Vid OS i Tokyo har Israel vunnit 2 guldmedaljer och 2 brons. Gulden tog Artem Dolgopyat på herrsidan och Linoy Ashram på damsidan i konstnärlig gymnastik och detta var det andra respektive tredje olympiska guldet i nationens historia. Avishag Semberg vann ett brons i taekwondo och samma valör vann mixlaget i judo.

Israel fick sina två första OS-medaljer 1992 i Barcelona i judo när  Yael Arad vann en silvermedalj. Hon följdes dagen därpå av en annan judoka, Oren Smadja, som vann en bronsmedalj. 1996 i Atlanta tog Gal Fridman en bronsmedalj i segling och 2004 i Aten vann han Israels första guldmedalj någonsin.  I Aten kom ännu ett brons i judo och israelerna spädde på med ytterligare två judobrons 2016 i Rio de Janeiro.

Vid invigningsceremonin i Tokyo hedrades de 11 israeliska idrottsmän som mördades vid massakern i OS i München 1972, med en tyst minut. Den palestinska terrororganisationen Svarta September, som kom från den av Yasser Arafat bildade Fatah, utförde dådet.

Ágnes Keleti, som emigrerade till Israel 1957, är den israel som vunnit flest medaljer. Vid OS 1952 och 1956 vann hon 10 medaljer, när hon tävlade för Ungern. Den enda jude som har tagit fler medaljer är Keteli är den amerikanska simmaren Mark Spitz, som har vunnit 11.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram